Ако је Јосип Шимунић био озбиљно кажњен због клицања усташког поздрава “За дом спремни” на стадиону усред Хрватске, не постоји оправдање по којем би Албанци били поштеђени санкције за организовано пуштање памфлета “Велике Албаније” на стадиону у Београду.

Невероватно је да се у року од сат времена, колико је неизвесност да ли ће утакмица бити настављена или не, прича потпуно преокренула и у први план је стављена последица, а не узрок инцидената у Хумској. О дрону (тзв. летелици), који и даље није нађен, као и о скандалозном памфлету, на коју је делегат утакмице чекао сат времена да му се врати, престало да се говори, али о нападима на албанске играче бруји цео свет.


Иначе, платно на коме се виорила мапа “Велике Албаније” са два лика, у црно-црвеним бојама, које је “долетело” у Хумску 1, озбиљна је провокација на националном нивоу. Не само да је послата порука албанских и шитарских екстремиста од колике државе не одустају, него су показали да следе идеје двојице идола и узора: са леве стране је лик оснивача модерне албанске државе 1912. и првог премијера Исмаила Ћемаљија, док је са десне стране Иса Бољетини, борац за независност и вођа герилског отпора против Турака, Србије и Црне Горе – човек који је међу Албанцима познат као херој Косова.


Још занимљивије су чињенице да је дроном управљао брат премијера Албаније, као и то да су “преплашени” репрезентативци Албаније, Лила и Ћака, у залету кренули да отму заставу коју је Стефан Митровић желео да склони са терена! Е то је био узрок за последицу – гужву, тучу и упад навијача.


Да ли ће албанска глума жртве добити Оскара, а Србија “малину” јер је била испровоцирана ... или ће УЕФА бити праведна па ће се замислити над дешавањима у Београду и бити доследна својој акцији борбе против расизма, екстремизма и шовинизма.