СРБИ У ШТУТГАРТУ ПОХРЛИЛИ ПО ПАСОШЕ: Кад је гужва и генерални конзул испомаже на портирници

П. Ракочевић

09. 08. 2019. у 22:15

СРБИ У ШТУТГАРТУ ПОХРЛИЛИ ПО ПАСОШЕ: Кад је гужва и генерални конзул испомаже на портирници

Генерални конзул Вучуровић

На портирници није било познатог нам службеника – тамо је уместо њега седео лично генерални конзул Божидар Вучуревић радећи посао портира!
ШТУТГАРТ - Десетогодишња важност својевремено издатих „нових“, тзв. црвених пасоша се полако приближава крају. У Штутгарту, граду у коме живи око 12.000 Срба, градска управа дописима обавештава наше, често заборавне сународнике, да им ускоро истиче важност пасоша и да се што пре потруде да добију нове путне исправе. У неким случајевима дужи престанак важности српског пасоша може да има за последицу укидање права боравка у Немачкој.

Прочитајте још: Срби Бечлијама објашњавају историју чоколаде (ФОТО)


Осим поменутих 12.000 Срба у главном граду, у покрајини Баден-Виртемберг, индустријски једном од најразвијенијих делова Немачке, живи још 100.000 Срба који поседују српске путне исправе. Сви који пре истека важности пасоша неће путовати у отаџбину како би за време одмора тамо добили нове, знајући да им за коју недељу или месец дана истиче важност путних исправа, нагрнули су у Генерални конзулат Републике Србије у Штутгарту да би ту предали захтев за издавање нових путних исправа. Захтев за нове пасоше су могли поднети читавих 6 месеци пре истека важности досадашње путне исправе - не чекјући последњи дан. Али, ваљда по неком старом српском обичају, често се чека последњи моменат!

Наравно да сада та „заборавна“ маса људи у Конзузлату прави велике гужве. Иако службеници чини све да се чекања смање на минимум, код великих навала странака чекања су неизбежна. Инвалиди, тешко болесне особе са пратњом, труднице и мајке са малом децом имају предност приласка шалтерима.

Прочитајте још: ПОВУКЛА ИХ ПРИЧА О ДОБРИМ ЗАРАДАМА: Отишли у Немачку због посла, па преварени?

Због скучености простора, на пријему захтева за нове пасоше, раде само два чиновника. На иницијативу генералног конзула г. Божидара Вучуровића, на пријему често ради и трећи службеник, повучен са другог радног места. Због превише посла службеници су приморани да чак и суботом – по неки пут и недељом, током прековременог рада обрађују примљене захтеве како би их што пре проследили за Београд. Сортирају се из Београда приспели нови пасоши и пишу се обавештења странкама да дођу да их подигну.

Недавно смо већ око 8;30 свратили у Генерални конзулат да видимо како све то функционише. У чекаоници гужва, странке пораниле да предају своје захтеве. На портирници није било познатог нам службеника – тамо је уместо њега седео лично генерални конзул Вучуревић радећи посао портира! Одговарао је странкама на свакојака питања и усмеравао их куда да се после уласка из чекаонице у службени део, упуте даље.

Људи који имају „црвене“, значи последњу верзију српског пасоша, каже г. Вучуровић, не требају никаква додатна документа, довољно је показати своју још важећу путну исправу. Све остало ће урадити службеници Конзулата.

Увек љубазан Зоран Перица
Наравно да су се многи људи, који су на безброј приредби и других манифестација више пута виђали генералног конзула, били изненађени да је он лично „заузео“ место службеника у портирској ложи! –Ја већ 30 година долазим на исту адресу- у раније југословенски, па конзулат Србије и Црне Горе и сада у Генерални конзулат Србије и никада нисам могла да видим генералног конзула ни у канцеларији јер тамо није могао да уђе свако. Ваљда су они ранији шефови високо држали до себе, а сад овај наш, као прави „народни конзул“, ради и портирски посао- чуди се Стаменија Живковић! Сличне, похвалне коментаре смо чули и од других који су у чекаоници чекали да дођу на ред.

У краћем разговору генерални конзул Вучуровић нам рече да се његов ангажман на свим радним местима, па и на месту портира када су велике гужве у питању, разуме сам по себи. – Ја обично када је највећа гужва од 8:30 „одрадим“ 1,5 до 2 сата на портирници, а онда морам да се бавим и другим пословима. Свима нама у Генералном конзулату је важно да су нашим услугама задовољни многи грађани. – Али, каже конзул, има, као што сви знамо, увек и таквих које ни наше максимално залагање, додуше за оволико конзуларно подручје малог броја службеника, никада не може да задовољи. Па ваљда по некој својој навици гунђају у свакој и прилици и неприлици. Њих је заиста врло мало - казао нам је Божидар Вучуровић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Markan

09.08.2019. 22:34

Generalni kosulat u Dizeldorfu je nemoguce dobiti. A ispred konzulata se ceka kao da si dosao po prasak za ves ispred prodavnice

Сале

31.10.2019. 11:28

Конзулат нам је као и држава, чим у њега закорачиш јасно ти је где си дошао. Све се распада, неуредно, неодржавано, гомила лоше исписаних порука полепљених по зидовима/вратима...невероватно...