Иво Јосиповић брутално о комеморацији у Блајбургу: Усташка змија је још ту, прети, сикће и јача

Novosti online

17. 05. 2020. у 17:59

Комеморација у Блајбургу није чин одавања почасти жртвама, него проблематична политичка манифестација и бесрамна манипулација

Иво Јосиповић брутално о комеморацији у Блајбургу: Усташка змија је још ту, прети, сикће и јача

Фото: И.Маринковић

Усташка змија је још ту, прети, сикће и јача, и даље стојим иза тих речи које сам изрекао у Јерусалиму, рекао је бивши хрватски председник Иво Јосиповић, који је оштро критиковао то што је хрватска држава покровитељ комеморације у Блајбургу.

Комеморација у Блајбургу није чин одавања почасти жртвама, него проблематична политичка манифестација и бесрамна манипулација, рекао је Јосиповић у интервјуу за босанскохерцеговачки портал Фактор, преносе хрватски медији.

„Комеморација у Блајбургу под државним покровитељством Хрватске најмање је комеморација. Она је снажна политичка порука у функцији историјског и политичког ревизионизма, у функцији рехабилитације усташтва, јачања национализма и политичке деснице“, изјавио је Јосиповић.

Он је указао да су за то одговорни ХДЗ, премијер Андреј Пленковић, католичка црква и десни политички кругови у Хрватској.

„Канцеларка Немачке Ангела Меркел, па и председник Зоран Милановић, ствари су поставили у исправан контекст. Зна се ко је био ко у рату, ко борац за слободу и правду, а ко експонент злочиначке политике и издајник. Зна се ко је био на страни светла, ко на страни мрака. Само ХДЗ не зна. Ни придружене му усташофилне ултрадесне странке. Ни црква“, рекао је Јосиповић.

Казао је како нема дилеме да су над бројним људима почињени злочини у мају 1945. године и да се та истина не сме прећутати, али се чињенице не смеју злоупотребљавати у политичке сврхе.

„Много је људи убијено, посебно из данашње перспективе, за толика убиства нема оправдања“, казао је Јосиповић, додајући како верници и њихова црква имају право и треба да се моле за душе убијених, али проблем је када се то манифестује изван контекста уз слање „опасних политичких порука“.

Казао је како је посебно опасно када се тако нешто ради у мултиетничком Сарајеву, у Босни и Херцеговини, која је опако осетила последице усташког режима, држави која је, како упозорава, и данас оптерећена етничким нетрпељивостима и политикама које су одговорне за страдања у Другом светском рату, али и у рату који и данашње генерације памте.

Јосиповић стога сматра како је кардинал Винко Пуљић погрешио када се одлучио на блајбуршку мису управо у Сарајеву.

„То је опасно и неодговорно или је део политичког концепта који жели да дестабилизује БиХ“, поручио је бивши хрватски председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

СВУБ ЗКЧИСС

17.05.2020. 20:04

Па колико ја памтим исто је било и док је Јосиповић био премијер, шта се у његовој глави променило? Што он није забранио прославу Блајбурга? Сви су исти.

Стојам Мутикаша

18.05.2020. 08:17

@СВУБ ЗКЧИСС - Josipovic je bio predsednik i zabrane nosu bile u njegovoj noci...

Никола

18.05.2020. 07:34

Неки Хрвати би да оперу хрватску прошлост. Наводно, дистанцирају се од усташке идеологије, иако Хрватска лежи на њеним темељима.

Nikola Kostić

18.05.2020. 09:49

Valja onda tu zmiju ubiti pa odrati i na kraju pojesti! Super su ukusa,ko zna da je spremi!

HRVATSKOM VLADA FASISTICKI KLER

18.05.2020. 10:16

A TO SE VIDELO I PRE DVA DANA U SARAJEVU, na misi odrzanoj u cast ustaskih zlocinaca.

balkanac

18.05.2020. 13:47

Nikad kraja tom ustasluku ,sramota da u 21 veku jos uvek ima ludaka koji velicaju fasizam i ustastvo.