Недеља је дан за литије у Црној Гори! На хиљаде верника широм земље се сливају у литије које ће се вечерас завршити молебаном за одбрану светиња због спорног закона о слободи вероисповести. Иако у Црној Гори има доста снега и јако је хладно то не спречава православни народ да изрази свој револт.
Репортери "Новости" Вам доносе снимке и фотографије са лица места.

ГОРРЊОСЕЉАНИ ОПЕТ У КРСНОМ ХОДУ: ИСТРАЈАЋЕМО У БОРБИ ЗА ОДБРАНУ НАШЕ СПЦ

Мештани горњих села, поново су се у крстоносном ходу упутили до 20 километара удаљених Берана. Предвођени свештенством Епархије будиимљанско-никшићке, стари и млади, деца са иконама на грудима, храбро су грабили напред ка светилишту свих светилишта у Лимској долини-манастиру Ђурђеви ступови, задужбини великог жупана Првослава.

-Истрајаћемо у борни за одбрану своје СПЦ, светиња, нашег памћења, вере за коју су многи пре нас и животе давали, поручили су Горњосељани.

ИДЕ ЛИТИЈА СА ШАНЧЕВА: КРЕНУЛИ У РАНУ ЗОРУ, ИДУ КА БИЈЕЛОМ ПОЉУ

Литија са Шанчева ка двадесетаак километара удаљеном храму Светих апостола Петра и Павла, кренула је у рану зору. Од одредишта, заједничка литија ће кренути улицама Бијелог Поља на молебан у цркви Светог николе у Никољцу.
СНЕГ ИМ НИШТА НЕ МОЖЕ: МОЈКОВЧАНИ У ХОДУ ДУГОМ 20 КИЛОМЕТАРА
Прва литија је управо кренула из Барица до Храма Христовог Рождества у Мојковцу.

Молитвени ход дуг је преко 20 километара а по снегу је до Мојковца кренуо велики број грађана.

Крајем децембра прошле године усвојен је срамни Закон о слободи вероисповести којим се озакоњује отимачина имовине Српске православне цркве у Црној Гори.

Од тада се народ свакодневно окупља и мирним и достојанственим шетњама исказује незадовољство поводом усвајања Закона.
ГРАНЧАРЕВО ИДЕ КА БИЈЕЛОМ ПОЉУ, У ЛИТИЈИ И ГОШТАЦИ ИЗ ОСТРЕЉА

Мештани Гранчарева кренули су поново на литију у Бијелом Пољу. Пре тога, помолили су се у цркви Светих Ћирила и Методија.
Према Бијелом Пољу кренули су и горштаци из Остреља, гневни на скадалозни начин донешеним Законом о слободи вероисповести. Пошто су се помолили у храму Преподобне матере Параскеве – Свете Петке, у крсном входу, запутили су се на литију коју ће у Бијелом пољу предовдити епсикоп будимљанско-никшићки Јоаникије и рашко-призренски и косово-метохијски Теодосије.

БЛИЖИ ДЕЧАНИМА, АЛИ НОСЕ КРСТ ДО ЂУРЂЕВИХ СТУПОВА: КРОЗ СНЕГ ДО СТРУКА

У субиту вече око понићи, група младих Беранаца кренула је до Ћапе Приједолске, горе, небу под облаке. После доласка око пат сати, јутро око пола седама кренули су у крсном ходу према Беранама. Њихов долазак очекује се нешто иза 15 сати.
-Не може нас ништа сломити. Даћемо све за одбрану светиња и наше вере, казали су нам храбри Беранци, које су снимили у четвртак око 14 сати на Ријеци Марсенића, десетак километара од Берана.

На том путу верници су наилазили на бројне пробелеме које су има стварали снежни наноси.


ЛИТИЈА И ИЗ МУРИНА: ПРЕДВОДЕ ЈЕ "МЛАДИЋИ"

Из Мурине, са трга НАТО жртава, испод цркве Свете Петке, кренула је литија према Андријевици. Литију предводи са црквеним барјаком у рукама старина Новак Марковић(99) из Брезојевице. (ВИШЕ О ТОМЕ ЧИТАЈТЕ КЛИКОМ НА ЛИНК)
20 КИЛОМЕТАРА ДО БИЈЕЛОГ ПОЉА: ЦРНЧА НА НОГАМА


Верни народ из Црнче је јутрос поранио пешке и чека их преко 20 километара хода до Бијелог Поља.РОЖАЈЦИ КРЕНУЛИ У ЛИТИЈИ ДО БЕРАНА


Православци из Рожаја, њих неколико стотина, кренули су у литији до 32 километра удаљених Берана. Ту ће се придружити реци људи, која ће проћи беранским улицама до манастира Ђурђеви ступови.

ЈОШ ЈЕДНА ВЕЛИЧАНСТВЕНА ЛИТИЈА У БЕРАНАМА

Још једна величанствена литија у Беранама! Овде су људи одавно у крсном ходу броје десетинама хиљада, баш као и данас, када их је можда и било највише од почетка протеста. Добри познаваоци прилика кажу да их је било око 30.000 који су са свећама и иконама на кружном току код Аутобуске станице стопили у литију дугу више од три километра. Сви они кренули су према свом духовном центру, манастиру Ђурђеви ступови на молебан за спас цркве своје једине -Српске православне цркве, светиња својих чија "младост" се мери вековима, али и веру на коју се атакује у случају да буду примењене одредбе на скандалозан начин усвојеног Закона о слободи вероисповести.

Литије из правца Горњих села, са Чакора и Капе приједолске, ломног Шекулара, седам села са подручја Полице, Берансела, Горњег Заостра, стопиле су се после сати и сати пешачења њихових учесника у реку мирних, достојанственх људи, који су се на молебану молили и за душе људи који су доносили закон уперен против њихвх светиња.

ОКУПИЛА ИХ ЉУБАВ ПРЕМА ЦРКВИ

Бивало је разних скупова у Андријевици, од политичких до забавних, али оваквог сабрања народа, срце Васојевића није доживело. Око 5.000 грађана Мурине и овог места загрлило се у заједнику литију на мосту на реци Злоречици. Са свештенством на челу, црквеним заставама у крстовима у рукама деце и младића, колона људи кренула је улицама града до цркве Светог Архангела Михаила у којој је служен молебан. Овога пута, бројни чланови Ђукановићеве ДПС изашли су на улице свог града и присуством у литији супротставили су се спровођењу у дело Закона о слободи вероисповести који је поново располутио Црну Гору, с тим, што је већи њен део, већ два месеца у литијама и на молебанима у храмовима, где се моле за веру своју, светиње и једини канонски признату православну цркву не само у Црној Гори већ у региону-Српску православну цркву.

-Не дамо светиње. Борба ће потрајати, али, из дана у дан нас је све више, поручили су са сабрања у Андријевици Васојевићи и Полимљани, које је поново окупила љубав према својој цркви.

Око 25.000 Бјелопољца и мештана из околине сабрало се пред храмом Светох апостола Петра и Павла одакле је кренула литија коју су предводили епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и епископ рашко-призренски Теодисије. Литија је завршила молебаном у цркви Светог Никола у Никшићу.

Грађани Зете у литији иду према Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици. После молебана из храма ће литија поћи улицама Подгорице. У овом тренутку пред храмом је неколико десетина хиљада грађана.