ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА-ЗАГРЕБ

ПРОШЛО је тачно тридесет година од говора који је 24. фебруара 1990. одржао Фрањо Туђман на Првом општем сабору Хрватске демократске заједнице у којем је рекао да НДХ није била само пуки хир осовинских сила већ последица посве одређених историјских чињеница.

- НДХ није била само квислиншка творевина и фашистички злочин, већ и израз како политичких тежњи хрватског народа за својом самосталном државом, тако и спознаје међународних фактора, а у овом случају владе Хитлерове Немачке, која је на рушевинама версајског поретка кројила нови европски поредак, тих тежњи Хрватске и њених географских граница.

Сада, када се очекује одлука Високог прекршајног суда у Хрватској поводом тога да ли контроверзни певач Марко Перковић Томпсон сме у песми "Бојна Чавоглаве" да узвикује усташки поклич "За дом спремни", за многе је управо тај Туђманов говор отворио Пандорину кутију ревизионизма, да би ових дана бивши председник Стјепан Месић рекао да баук фашизма кружи Хрватском.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Најтужнија страница геноцида

- Сигурно је независна Хрватска била вековни сан дела Хрвата, али НДХ то сигурно није била. Узмимо на пример Алојзија Степинца, који је, око тога нема спора, све време рата био уз Независну Државу Хрватску, али како је време одмицало, све више је био против усташког режима који је водио ту НДХ - каже, за "Новости", истакнути хрватски историчар Хрвоје Класић.

На питање може ли се уопште правити разлика између НДХ и усташког режима, Класић категорички каже да то није могуће.

- Неки су можда мислили да може, па је можда то мислио и Степинац, а можда и Фрањо Туђман.

Хрватски историчар каже да врата ревизионизму у Хрватској није отворила искључиво и једино та изјава Фрање Туђмана из 1990. године.

Неонацистички марш у центру Загреба пре три године Фото Танјуг


- Био је свестан тога да за добијање широке подршке треба да на своју страну придобије не само оне који се нису слагали са ситуацијом у тадашњој Југославији, попут браће Веселице, него и припаднике хрватске политичке и економске емиграције - говори Класић.

И управо због релативизације када је реч о усташкој држави и злочинима који су почињени над Србима, Јеврејима и многобројним другим народима, почео је ревизионизам који је последњих година узео маха. Тако је недавно на једном скупу бранитеља у Самобору могла да се чује стравична тврдња: "Поразили смо победнике Другог светског рата, а сада то зло опет диже главу." Од представника званичних институција нико није реаговао, а из Савеза антифашиста Хрватске поручили су да су такве изјаве увреда свих жртава нацизма и усташтва из времена "самосталне" НДХ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тајну скрива Ватикан

- Ревизионизам је кренуо и када се допустило да људи из политичке емиграције који су Хрватску напустили као усташе, а од којих је велики број и у емиграцији наставио да верује у идеју усташког покрета, имају право да равноправно у демократској Хрватској износе своје верзије приче. Према мом мишљењу, то је једнако као да се у данашњој Немачкој догоди да неке странке пруже руку појединцима из Парагваја и Аргентине и да они у Немачкој равноправно износе своју верзију онога што се догађало под Хитлером - тврди др Класић.


ПРЕЋУТКИВАЊЕ

ТУЂМАНОВ говор из 1990. данас се готово прећуткује. Након тог говора Туђман је прокламовао политику помирења усташа и партизана, која никада није заживела нити је донела ишта добро, а ревизионисти су добили крила да уздижу у небеса усташку државу и Анту Павелића.