ОПЕРСКЕ арије које је изводио током студија на Музичком конзерваторијуму "Панчо Владигеров" у Софији, где је завршио за оперског певача, отац Фотије, игуман манастира Девине Воде код Звечана, заменио је певањем духовних песама и литургијама током служби у светињама на Космету. Као што је растао са музиком и одувек волео да пева, некада световног имена Александар Костовски, из Скопља, сада протосинђел Фотије каже да је одувек разговарао са Богом и молио му се.

- Исто као и према музици, уз коју сам одрастао, гајио сам и љубав према Богу. Тако сам још у средњој школи, читајући неки светски познати роман у којем се спомињу Исус Христос и светитељи, пожелео да прочитам Библију, за коју кажу да је свима разумљива и књига мудрости која даје одговор и појашњава смисао живота. Читајући је први пут, морам да признам, ништа нисам разумео и о томе сам размишљао данима, недељама, током којих сам се обраћао и молио се Богу. Тако сам схватио да је вера суштина свега и када сам поново почео да читам свету књигу све ми је било јасно - говори отац Фотије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бечки ђак постао монах у Бешенову: Господ ми je услишио жељу

Иако се одлучио за студије музике у Бугарској, свакодневно је одлазио у Цркву Свете Недеље у Софији у којој се налазе мошти светог краља Милутина молећи се да му покажу пут куда да иде и где да постане монах. Вера у њему током одлазака у светињу у Софији бивала је све јача, тако да се по завршетку музичког конзерваторијума обрео као искушеник у Охридској архиепископији.

- Све оне молитве које сам упућивао Светом краљу Милутину као да су оживеле када сам први пут 2004. године крочио у манастир Бањску на Космету, његову задужбину коју је овај светитељ саградио, у којој је боравио, подвижавао се и у којој су до времена Турака биле његове мошти које су потом пренете у Бугарску - наставља наш саговорник.

Те 2004. је, каже, послат је у манастир Сопоћане где провео годину дана, а потом на послушање у манастир Грачаницу и ту је боравио до 2009.

Отац Фотије, игуман манастира Девине Воде


- Те године када је саграђен конак постављен сам за игумана манастира Девине Воде који је посвећен Светој Богородици Тројеручици јер у манастиру имамо икону ове светитељке која је духовна веза са иконом у манастиру Хиландар где је и направљена. Икона у нашем манастиру, која је освештана у Хиландару, уједно је и веза са Светим Савом који је оригиналну икону Тројеручице Хиландар донео из Палестине - појашњава отац Фотије, који је уверен да ће се, уколико смо искрени и из дубине душе неку жељу помислимо испред ове иконе, баш као што су и њему остварене молитве у Цркви Свете Недеље у Софији.

Иако су посете верника Девиним Водама, у општини Звечан на брду покрај пута који води за Зубин Поток, ретке, отац Фотије верује да ће манастир бити посећенији и да ће светињу због иконе Тројеручице походити све већи број верника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МУЗИЧКО ЧУДО ИЗ МАНАСТИРА ТУМАН: Овако православни монаси свирају Iron Maiden…(ВИДЕО)


Манастир Девине Воде, код Звечана


РАДИ И КАО УЧИТЕЉ

- ОСИМ што боравим у манастиру, ангажован сам и као вероучитељ у Зубином Потоку од првог до осмог разреда и веома сам захвалан нашем епископу Теодосију, јер недостатак финансија надопуњујем тиме што радим и овај посао - каже отац Фотије.