ЗАГРЕБ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


НАКОН година неизвесности брод "Галеб", некадашња пловећа резиденција бившег југословенског председника Јосипа Броза Тита, креће на нову путовање. Из ријечке луке отпловио је до бродоградилишта у Краљевици, где ће бити обновљен и претворен у својеврсни музеј.

Уз звукове сирена, "Галеб" је кренуо из Ријеке на кратко путовање до неколико километара удаљеног бродоградилишта, уз пратњу реморкера, а затим следе опсежни радови који би требало да му врате стари сјај. "Галеб" ће бити обновљен у склопу великог пројекта када Ријека следеће године постаје европски град културе, а обнова је највећим делом финансирана европским новцем.

Дуго су трајала натезања у Хрватској треба ли уопште "Галеб" обновити, а све се сводило на политичке игре левице и деснице. У међувремену је брод дуге традиције потпуно пропао, док је све оно што је преостало из Титовог времена превезено у музеј.

Тамо се чува оригинални намештај који се користио на броду, многобројна документа и све ће то бити враћено на брод када се и "Галебу" врати изглед какав је некад имао. Обнова ће коштати много више него што је било планирано, а и град Ријека ће учествовати у делу финансирања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Колинда је “полудела плавуша”, “црвенкапица без слуха” која се "бедно понаша" и понижава државу: Певачица жестоко испрозивала хрватску председницу (ФОТО)

У плану је да се све уради као што је некад било, да се обнове салони у којима је Тито примао државнике, као и кабине које су користили бивши председник и његова супруга Јованка. Посетиоци ће моћи да разгледају музејски део, а брод ће пружати и угоститељске услуге.

Чим обнова буде завршена, "Галеб" ће опет запловити према ријечкој луци, где ће бити стално смештен. Радиће се и на обнови стројарнице брода, а предвиђене су и кабине где ће боравити туристи. На палуби ће лети бити биоскоп, а у дворанама унутар брода биће организоване разне манифестације.

Тако "Галеб" после своје дуге и занимљиве прошлости постаје једна од туристичких атракција, коју је препознала и Европа, јер без ЕУ средстава тај пројекат никада не би био могућ.