МИЛО Ђукановић и након Осмог конгреса Демократске партије социјалиста остаје на страначком трону на коме седи још од 1998. године, времена расцепа, када је њен дотадашњи председник Момир Булатовић формирао Социјалистичку народну партију. Заменик Ђукановићу у наредном четворогодишњем периоду биће Душко Марковић, актуелни председник Владе Црне Горе.

Ђукановић је саопштио да Црна Гора мора имати јасно осмишљену идентитетску политику и да је неопходно сузбити грубо оспоравање црногорског идентитета.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Осми конгрес Демократске партије социјалиста у Подгорици у сенци афере "Коверат"


- ДПС има разумевања за очекивање једног дела јавности да се у процедурама утемељеним у грађанским и канонским прописима и правилима обнови историјски неупитна "Црногорска православна црква". Примарни интерес је снажење државног идентитета Црне Горе. И то мора бити много више него до сада одговорност свих државних институција. ДПС уважава потребу свих националних заједница да афирмишу своје идентитета, и зато се противимо сваком покушају оспоравања или наметања идентитета. Највећа је обавеза владајућих субјеката на ову осетљиву тему да водимо толерантан дијалог са свима. Закон о вери нам треба да уредимо односе између државе и цркве. Није циљ да се мењају насилно власнички односи, али свака држава има право и обавезу да провери да ли су ти односи претрпели нелегалне промене које немају покриће у архивској документацији - казао је Ђукановић цитирајући Нелсона Манделу који је рекао: "Увек изгледа немогуће, док се не уради".

- Као да се то односило на Црну Гору, додао је Ђукановић.

Лидер ДПС осврнуо се и на деведесете године.

- У њиховом вртлогу, упркос заведености емоцијом југословенства, суочени са избором између рата и мира, одабрали смо мир и суживот свих вера и нација, и успели да одбранимо ту вредност, што никоме није пошло за руком. Да се Црна Гора поколебала крајем деведесетих година, НАТО и ЕУ би нам данас били удаљени, ако би Црне Горе уопште и било.

ГО ДПС је утврдио листу кандидата за партијске функције на којој нема бивших градоначелника Подгорице Славољуба Мига Стијеповића и Миомира Мугоше, али ни бившег шефа дипломатије Милана Роћена, као ни Филипа Вујановића.


ГОСТИ ИЗ СРБИЈЕ

ИЗ Србије гости на конгресу били су Расим Љајић (СДП), Ненад Чанак (Лига социјалдемократа Војводине) и Вук Драшковић (Српски покрет обнове).

- У политици је најважније да трајете, а ви не само да трајете него и побеђујете - рекао је Љајић у обраћању учесницима Конгреса, верујући да ће се односи Србије и Црне Горе развијати на здравим основама.