Директор Управе полиције Веселин Вељовић и гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић су у среду потписали Споразум о сарадњи и размени података у области спречавања прања новца и финансирања тероризма. Овај споразум је крупан корак у снажењу Управе полиције и Централне банке Црне Горе на плану превенције прања новца и финансирања тероризма.

-Црна Гора има ефикасан систем за спречавање прања новца и финансирања тероризма заснован на међународним стандардима и сарадњи надлежних институција, а новоформирана организациона структура Управе полиције допринела је остваривању конкретнијих резултата у овој области истакао је Вељовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОЛИЦИЈА ЦРНЕ ГОРЕ ПОСЛЕ РУШЕЊА АЛБАНСКИХ ВИКЕНДИЦА: Држава не толерише дивљу градњу

-Део надлежности Централне банке Црне Горе је организационо и системски значајно унапређен, организационо унапређење односи се на оснивање Дирекције за надзор у области спречавања прања новца и финанисирања тероризма са вишим нивоом хијерархије и директном везом са гувернером, саопштиоје гувернер Жугић, који је нагласио да финансијско обавештајна јединица има приступ свим подацима о сумњивим трансакцијама које пролазе кроз црногорски финансијски систем, а одговорном и доследном применом овог Споразума ће се додатно унапредити међуинституционална сарадња и заједничко деловање обе институције.

-Овим споразумом шаљемо снажну поруку јавности и нашим међународним партнерима да у Црној Гори не постоји простор за прање новца нити за финансирање тероризма, истакао је гувернер Жугић.