Лаковић осуђен за пожар у просторијама РТВ Пљевља

М. Д.

23. 10. 2019. у 15:15

Лаковић осуђен за пожар у просторијама РТВ Пљевља

Основни суд у Пљевљима Фото М. Дробњак

Основни суд у Пљевљима, у првостепеном судском поступку, огласио је кривим Жељка Лаковића
ПЉЕВЉА – Основни суд у Пљевљима, у првостепеном судском поступку, огласио је кривим Подгоричанина, Жељка Лаковића за пожар, у којем су у мају прошле године изгореле просторије и опрема Радио телевизије Пљевља.

Суд је у првостепеном поступку осудио Лаковића на годину дана затвора условно на три године, уз обавезу да надокнади штету у износу од 117.000 еура и плати 2.118 еура судских трошкова.

Жељко Лаковић, је као радник предузећа “Вуковић- Ватромети” из Подгорице, испалио ватромет са крова зграде Друштвено политичких организација, у којој су се на задњем спрату налазиле просторије РТВ Пљевља, у ноћи 21. маја након концерта Џенана Лончаревића, који је поводом Дана независности организовала Општина Пљевља.

У пожару је причињена штета у износу од око 117.000 еура. Већи део штете од око 85.000 еура причињен је на згради у којој је била смештена РТВ Пљевља, а остатак на опреми.

Вештак противпожарне заштите Радован Поповић током суђења је изјавио да да су пожар изазвале кутије које су након испаљивања остале на крову зграде. Он је рекао да Лаковић није имао обевезу да их уклони уколико у одобрењу то од њега није тражено.

Вештак Поповић је том приликом казао да је до паљења кутија дошло због пропуста произвођача и лоше урађене заштите доњег дела батерије што је довело до појаве жарења а касније и отвореног пламена на кутијама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УТВРЂЕН УЗРОК ПОЖАРА У РТВ ПЉЕВЉА: Остаци ватромета изазвали ватру

Тврди и да Лаковић није могао утврдити да ли је на кутијама било фабричких грешака.

Изгореле просторије РТВ Пљевља

Вештак електро струке искључио је могућност да је струја узроковала пожар.

Институт за превенцију и заштиту на раду, против пожарну заштиту и развој из Новог Сада, на захтев одбране, извршио је супервештачење.

У налазу Института такође је констатовано да је пожар највероватније настао као последица испаљивања ватромета.

Адвокат Лаковића Радош Кастратовић најавио је да ће уложити жалбу Вишем суду у Бијелом Пољу јер сматра да кривица Лаковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације