Народ плаћа да сачува реке?!

М. СЕКУЛОВИЋ, М. ДРОБЊАК

19. 10. 2019. у 08:26

Народ плаћа да сачува реке?!

Фото BEMAX

Недоумице после одлуке Владе Црне Горе о раскиду уговора о градњи МХЕ

ПОСЛЕ одлуке Владе Црне Горе, на седници у Пљевљима, да задужи Министарство економије да почне преговоре о споразумном раскиду уговора о градњи малих хидроелектрана (МХЕ) у више градова, само су они наивни поверовали да је и тај велики проблем у Црној Гори скинут с дневног реда и да ће инвеститори лако одустати од градње мини-хидроелектрана на Бистрици у Бијелом Пољу, Муринској, Ђуричкој и Коморачкој реци у Плаву, Буковици у Шавнику и Трепачкој реци у Андријевици.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -ЛАЖНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ НА ПУМПИ: „Сипај, радим за Мила, плаћа држава“


- Програм ХЕ је, неспорно, омогућио нови замах у производњи електричне енергије, али је било пропуста који би нанели штету природи - казао је премијер Душко Марковић, а они који су пажљиво анализирали ту изјаву, схватају да ствар није завршена.

Влада је након седнице у Пљевљима славодобитно објавила да се раскида неколико уговора о градњи малих хидроелектрана у неколико општина, и да ће реке бити заштићене.

- Након објаве ове вести у медијима, сигуран сам да је велики број грађана поздравио такав став, међутим, да ли је заиста тако како је премијер Марковић рекао и да ли има места слављу? - пита се потпредседник Демократа Драган Краповић.

Он истиче да Марковић није рекао да је на медијски највише експонираној Буковици планирана градња две мале хидроелектране, као и на Бистрици.

- Мислим да би премијер требало да јавно одговори на питање да ли ће бити раскинути уговори и за "Буковицу 1" и за "Буковицу 2", или једна остаје и биће изграђена, док се уговор раскида само за "Буковицу 2". Да ли су у том случају заиста сачуване животна средина и Буковица у целости, или само напола? - пита се Краповић, кога су заинтригирале речи Марковића, да је Влада наложила Министраству економије да, за почетак, почне преговоре о споразумном раскиду уговора о изградњи МХЕ на Бистрици.

Краповић наглашава да премијер Марковић говори у једнини, а електрана је више.

- Споразумни раскид уговора предвиђа да се Влада и инвеститори споразумеју, односно да инвеститори одустану од градње, а да их, наравно, Влада обештети у неком износу. Тако можемо доћи у ситуацију да на Буковици ипак никне једна мала хидроелектрана, а да за другу инвеститор добије обештећење, а то значи да животна средина и река неће бити заштићене - сматра Краповић.

Он од Марковића захтева одговоре да питања да ли ће бити раскинути сви уговори и заустављени сви пројекти у поменутим општинама и локалитетима и да ли ће грађани плаћати инвеститорима да оставе реке да нетакнуто теку.


ПОБЕДА ГРАЂАНА

ГРАЂАНСКА иницијатива "За спас Бистрице" из Бијелог Поља, одлуку Владе сматра великом победом грађана. Међутим, они не одустају од данашњег протеста пред зградом Општине Бијело Поље, одакле ће од Владе тражити да донесе мораторијум за заштиту Бистрице, а протестоваће и због намере градње МХЕ на Љештаници, коју чека судбина слична Бистрици, као и Лим, који се константно девастира.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације