Сиромаштво је постало озбиљан проблем у Црној Гори, а надлежни у држави би требало да воде рачуна о изговореним обећањима, када је подршка и помоћ за најугроженије у питању, поручили су данас из Банке хране.


"Праг ризика од сиромаштва према подацима МОНСТАТ-а је примање за једну особу од 175 евра на месечном нивоу, а за четворочлану породицу 367 евра", наводе из Банке хране поводом 17. октобра, Светског дана борбе против сиромаштва.


"Укупна вредност минималне потрошачке корпе у Црној Гори за август ове године износила је 642,20 евра", истичу у Банци хране.


Подсећају да је председник државе Мило Ђукановић недавно на конференцији УН у Њујорку рекао да су потребни даљи напори како би се видљивије смањио ризик од сиромаштва, а премијер Душко Марковић је казао да је уверен да је систем јак онолико колико је ефикасно спреман да одговори на очекивања оних којима је подршка најпотребнија.


Прочитајте још: Више милионера, али и сиромашних


"Сматрамо да је добар моменат да их подсетимо на обавезу коју јавно изговорена реч носи, посебно људи на водећим положајима у држави, а поводом јако озбиљног проблема какав је сиромаштво у Црној Гори", поручују из Банке хране, пренео је портал РТЦГ.


Фото Д.Миловановић


Иначе, Свјетски дан борбе против сиромаштва се обележава од 17. октобра од 1987. године.


Прогласиле су га Уједињене нације са циљем да се подигне јавна свест о проблему сиромаштва и глади у читавом свету, а циљ је искоревање сиромаштва у свим његовим облицима.