Хрватска набавља нове беспилотне летелице

NovostiOnline

понедељак, 14. 10. 2019. у 21:15

Хрватска набавља нове беспилотне летелице

Фото Depositphotos

Хрватско Министарство унутрашњих послова набавиће беспилотне летелице компаније „Кинг ИЦТ“ и „Алфатек груп“ за око 20 милиона куна
Хрватско Министарство унутрашњих послова набавиће беспилотне летелице компаније „Кинг ИЦТ“ и „Алфатек груп“ за око 20 милиона куна (око 2,69 милиона евра).

Тендер за набавку седам беспилотних летелица малог, средњег и великог домета расписан је још у априлу, преноси хрватски „Т-портал“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  DRONOVI U AKCIJI: Otkrili begunca, 17 godina se krio u pećini

Три летелице средњег домета МУП ће набавити од хрватске компаније „Алфатек груп“ за 3,5 милиона куна (око 471.000 евра), док ће две беспилотне летелице великог домета МУП купити од компаније „Кинг ИЦТ“, и то за нешто мање од 17,4 милиона куна (око 2,35 милиона евра), што је нешто ниже од процењене вредности набавке.

Како се наводи, хрватски МУП је уз сваку летелицу захтевао испоруку комби возила за превоз летелице, смештај оператера и управљачке јединице. Летелица не сме да буде тежа од 200 килограма, а распон крила не сме да буде већи од четири и по метра.

Максимална брзина беспилотних летелица великог домета је 100 километара на час, а МУП је тражио да максимална висина на којој летелица може узлетати буде минимално 2.500 метара изнад нивоа мора, пренео је Танјуг.


sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације