ДПС за електране, а премијер против!

М. С. - В. К.

среда, 25. 09. 2019. у 12:19

ДПС за електране, а премијер против!

Одборници у Бијелом Пољу о изградњи МХЕ / Фото Општина Бијело Поље

Обрт поводом намере бизнисмена блиских власти да граде мале хидроелектране у Бијелом Пољу. Душко Марковић: Одлуке су ту да се мењају, ако је у корист државе и грађана

ОДЛУКЕ о градњи малих хидроелектрана на Љештаници и Бистрици, као и на неким другим рекама нису донете, а и оне које јесу могу бити промењене, али то захтева време. Није трагично одустати од неке одлуке, ако је то у корист државе или у корист грађана. Ово је на округлом столу "Сарадња Владе и невладиних организација - кључ развоја цивилног друштва" у Бијелом Пољу, казао премијер Душко Марковић.

Министарка економије Драгица Секулић, која је потписала уговор о концесији, "правдала" се да је то учинила по тендеру "који је био расписан доста пре ње".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Просветари заслужују више од 10%

- Разлика је у томе што су то две локације где су до сада издати само урбанистичко-технички услови - казала је Секулићева. - То што на некој реци постоје концесије и урбанистичко технички услови не значи да је она испунила све услове да би била изграђена МХЕ. Постоји цели низ институција које морају да дају сагласност.

Међутим, они који боље памте, знају да је крајем прошле године на седници СО Бијело Поље одлука о локалној студији локације мини-хидроелектране Љештаница, донесена захваљујући гласовима одборниика ДПС, чији је Марковић потпредседник, упркос противљењу опозиционих одборника и мештана. Иначе, посао изградње мале хидроелектране Љештаница добила је компанија "Синерџи", иза које стоји кум Мила Ђукановића, бизнисмен Вук Рајковић.

Како ствари стоје, протесте мештана Лијеска, Бистрице, грађана Бијелог Поља и еколога, Марковић је добро чуо, па ће без посла остати и конзорцијум "Бистрица клин енерџи", у којем је већински власник са 98 одсто удела компанија "БП Хидропауер", подгоричког бизнисмена и Ђукановићевог пријатеља Жарка Бурића.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Безбеднија куповина на мрежи

ФОТОГРАФИЈЕ

ИЗВРШНИ директор Грађанског покрета УРА, Зоран Микић, позвао је грађане да шаљу фотографије премијеру Душку Марковићу и министрима пред наредну седницу извршне власти, која ће се одржати у Пљевљима, како би се упознали са свим рекама "које планирају да униште стављањем у цеви". Он упозорава Марковића да је недопустиво да он из медија, успут, сазнаје о угрожености природних добара.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације