ПЉЕВЉА – Организација бораца НОР-а и представници општине Пљевља положили су цвеће на споменик Гарибалди дивизији у Рабитљу код Пљеваља.


Венци су положени у знак сећања на изгинуле припаднике италијанске партизанске дивизије „Гарибалди“, који су се након капитулације Италије 18 месеци борили у саставу Народноослободилачке војске Југославије.


Дивизија “Гарибалди” формирана је након капитулације Италије 9. септембра 1943. године, када је на простору , севера Црне Горе, источне Босне и западне Србије остало 25.000 италијанских војника. Од њих, 5.000 изјаснило се да неће да се бори против Немаца, па су разоружани и распоређени у радне јединице за потребе бригаде и дивизија. Око 5.000 је због старости и болести враћено у Италију, а од 12.000 војника формирана је дивизија ,“Гарибалди“, од бораца ранијих дивизија „Венеција“ и „Тауриненсе“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кадињача- храброст уплашене Европе


На ове чињенице потсетио је председник Организације бораца, Миленко Јовић након полагања венаца дивизији Гарибалди на споменик у Рабитљу.


- Команда Другог корпуса чији је командант био Пеко Дапчевић издала је 21. септембра 1943. године наредбу да се од те италијанске војне групације формира једна снажна дивизија. Другог децембра 1943. године формирана је италијанска Дивизија „Гарибалди“ . За место формирање одређена су Пљевља јер су се штабови италијанских дивизија, као и већина борачког састава налазили у рејону Пљеваља - подсетио је Јовић, додајући да је ова дивизија претрпела велике губитке и да се, завршетком рата, у Италији вратило свега 4000 бораца.


Јединице дивизије „Гарибалди“ од 1944. године до марта 1945. године учествовале у борбама на тромеђи Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе, као и у ослобађању Пљеваља 20. новембра 1944. године.