ДПС брани тековине референдума

В. КАДИЋ

17. 09. 2019. у 10:15

ДПС брани тековине референдума

Опозиција на улици / Фото В. К.

Власт и опозиција у Црној Гори далеко од договора око иницираних уставних промена; Вуковић: Све је по вољи грађана; Вучуровић: Без измена нема фер избора

ДА ли је за решавање дубоке политичке кризе у Црној Гори неопходна промена Устава из 2007. године, правног акта који је годину раније створен након мајског референдума и разлаза из државне заједнице Подгорице и Београда? Промену су иницирали из најаче парламентарне опозиционе групе - Демократског фронта, који тврди да је 12 година на делу дискриминација српског народа и да је преливена "чаша жучи". Категорични су да би уставне промене могле створити амбијент за изборе који су предвиђени наредне године, а и решити многа отворена питања судбоносна за српски народ у овој држави.

Посланик Демократске партије социјалиста и председник Уставног одбора у Скупштини Црне Горе, Миодраг Вуковић, поручује да његова партија неће покренути иницијативу за промену највишег државно-правног акта.

- Ништа од тога нема - категоричан је Вуковић. - Најава у формалном смислу није спорна, али јесте најављена садржина захтева. Спорна је за онај део црногорског парламента који стоји иза написане позитивне функционишуће уставне организације државе. Оно што се предлаже добрим делом поражено је на референдуму вољом основног суверена - грађанина.

У Демократском фронту сматрају да су измене и допуне устава једно од најважнијих питања за будућност Црне Горе, без чијег решавања нема ни изборних закона ни правичних избора. Посланик Јован Вучуровић каже да се овом проблему не сме приступати причом о пораженима и победницима, јер су то, како тврди, у Црној Гори релативне категорије.

- Данас и они који су гласали устав сматрају да је он дискриминаторски, да директно угрожава права Срба и отвара врата за њихову потпуну асимилацију, против чега ћемо се снажно борити. Нико се данас не може претварати да је стање у Црној Гори редовно, јер онај ко не жели да види да је српски народ угрожен, отворено подржава сукобе и поделе - саопштио је Вучуровић. - Измене и допуне устава тражимо зато што су Срби дискриминисани, зато што немају права као остале националне заједнице у Црној Гори, зато што се ова Црна Гора формира као антисрпска држава.

Фото Архива Новости


Вучуровић додаје да је "прича о грађанској држави превара, јер под фирмом грађанског, форсира се антисрпство".

- Срби се посматрају као реметилачки фактор, као неко кога је пожељно угрожавати и дискриминисати. ДФ ће се борити да се та ситуација промени, јер су Срби кроз историју стварали Црну Гору. ДФ ће преко Уставног одбора покренути измене и допуне устава и очекујемо да их подрже сви они који сматрају да Црна Гора треба да иде у правцу превазилажења подела.


ПРОЦЕДУРА

ПРЕДЛОГ за промену става може поднети председник Црне Горе, као и најмање 25 посланика или Влада. И за предлог и за промене овог акта у Скупштини неопходно је обезбедити двотрећинску већину. За неке крупније промене расписује се референдум.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације