Созина оборила рекорд

Б. Р.

27. 08. 2019. у 06:30

Созина оборила рекорд
У "Монтепуту" задовољни, за седам месеци зарадили шест милиона од путарине. Током лета кроз тунел прошло милион возила, а само у једном дану 17.838

КРОЗ тунел Созина од почетка јуна до 20. августа прошло је готово милион возила, или четири одсто више него лане, показује статистика предузећа "Монтепут". Свакодневно кроз тунел у шпицу туристичке сезоне просечно прође 15.000 возила. Тако је, према подацима "Монтепута", тај просек у јуну био 9.800, у јулу 13.000, а у првих 20 дана августа 14.900 возила. Ове године постављен је и нови рекорд - само у једном дану прошло је 17.838 возила.

А рекорди се, свакако, одражавају и на пословне, односно финансијске резултате предузећа.

- У првих пет месеци био је мањи интензитет саобраћаја у односу на прошлу годину. Не много, али ипак смањен за неколико процената - навео је Андреј Михаиловић, директор Сектора за управљање и одржавање тунела Созина. - Тако да се надамо да ће ова туристичка сезона "испеглати" те бројке. У првих седам месеци од наплате путарине инкасирали смо око шест милиона евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ТУРИСТИЧКА ИНСПЕКЦИЈА: Запечаћено 20 угоститељских објеката и 4 купалишта

Цене за пролаз кроз тунел су од један евро за двоточкаше до 18 евра за камионе, аутобусе и шлепере. И готово су исте од отварања тунела пре 14 година.

- Промена је било само у делу усклађивања са европском праксом, али за путничка возила цена је од почетка непромењена-два и по евра. Још нико не размишља о промени тих цена - констатовао је Михаиловић.

У "Монтепуту" наглашавају да се из прихода финансирају одржавање и санација тунела. Годишње улагање је око милион евра.


ДОБРА САРАДЊА

У "МОНТЕПУТУ" истичу да су током сезоне имали добру сарадњу са службеницима Управе полиције, који су помогли у регулисању саобраћаја, нарочито у данима када је гужва на прилазним саобраћјаницама тунелу била велика. Такође, истичу добру сарадњу, али и комуникацију, са службама спасавања и заштите, које су ове сезоне брзом интервенцијом спречиле веће последице због пожара, односно паљења аутомобила. Таквих случајева у јулу је било девет, а у августу пет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације