КУКАВИЧКИ напад групе хулигана на Србе, који су у среду вече у кафићу у книнској општини гледали фудбалски меч Црвене звезде и Јанг бојса и навијали за "црвено-беле", Београд је оценио логичном последицом флерта хрватске власти са усташтвом, који не јењава. Разбијање глава Срба међу којима је било и деце, флашама и чашама док су наздрављали бодрећи свој тим, за званични Загреб је само изоловани инцидент?!

Прочитајте још: ИНЦИДЕНТ У КНИНУ ТОКОМ УТАКМИЦЕ "ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ": Нападачи тукли госте кафића, власник погођен флашом у главу, међу повређенима и дете

Ово су, укратко, реакције на упаде хулигана са штанглама у кафиће у Уздољу и Ђеврскама, приликом којих је повређено петоро Срба, међу којима деветогодишње дете и седамнаестогодишњак. Они су са посекотинама главе и тела и модрицама од удараца пребачени у болницу.

- Тукли су нас зато што смо Срби. А све то је било смишљено, никако случајно. Прво је дошао један младић, попио је пиће и након њега маскирани нападачи - каже за "Новости" Борис Петко, власник кафића "Петко" у Уздољу.

Према његовим речима, наоружани нападачи дошли су у "голфу" шибенских регистрација и вређали су госте који су гледали утакмицу. Носили су фантомке, а у руци су имали шипке и палице.

- Мало људи је било у кафићу, жене и деца су вриштали, покушавали да се спасу. Летеле су боце, а мени су једном даском расекли ногу. Детету је стаклом повређена нога, заиста не могу да разумем људе који нападају жене и децу - прича Петко и додаје да је у шоку због напада, јер је, наводи, са свима у добрим односима.

Демолирани локал "Петко" у Уздољу код Книна


Веселинка Мандић, власница кафића у месту Ђеврске где се догодио сличан напад пола сата касније, каже да "уопште нису гледали Звезду, већ Динамо":

- Нападачи су упали у кафић и почели да нас вређају, викали су "Срби, слушате ли Томпсона". Један од младића није желео у свему да учествује и само је седео. Следиле су претње "Опет ћете бежати у колони, тракторима." Затим је уследило варварство, разбијање инвентара, бацање боца. Мој супруг је срчани болесник и позлило му је, гости су се разбежали. Муж се сав тресао када су га напали, разбили су нам витрину. Мени је зло и сада док се свега присећам.

Нападнути Борис Петко


Отац седамнаестогодишњака који има осам копчи на глави испричао је да је сина пустио да иде у кафић и гледа утакмицу, а да је он кући дошао крвав и престрављен:

- Викао је да закључавамо све, да ће доћи и побити нас. Дете је седело до улазних врата кафића када је задобио ударац по глави, а док је падао ударили су га и по леђима. Престрављен сам и згрожен.

Отац пребијеног младића


Према речима шефа српске дипломатије Ивице Дачића, све ово што се десило је, нажалост, резултат дугогодишњег флерта актуелне хрватске власти са усташтвом и величања злочина над Србима.

- Кад практично легализујеш поклич "за дом спремни", протераш ћирилицу, а Србе оставиш без струје и то у родном крају свог "знанственика" Николе Тесле, онда постаје природно да разуларени хулигани упадну у кафић и почну да туку чак и децу само зато што гледају Звезду. Жалосно је гледати посрнуће хрватског друштва и Европе која то ћутке посматра - каже Дачић за "Новости".

Ивица Дачић


Министар одбране Александар Вулин навео је за наш лист да је "последица политике негирања усташког геноцида, слављење злочиначке Олује и забрана употребе ћирилице - насиље и мржња према свему што је српско."

- Иако је Црвена звезда један од симбола српства, сам напад нема везе са њом. Усташе нападају децу зато што су Срби, а не зато што воле Звезду. Без сумње да је у питању организован и припремљен напад и органима реда неће бити тешко да пронађу починиоце, али ће хрватској политици бити тешко да осуди нападаче који само следе званичну државну политику, и који о њој уче на прославама протеривања и убијања Срба, Томпсоновим концертима и државним почастима за усташке зликовце у Блајбургу - истакао је Вулин.

Пленковић минимизира насиље

Премијер Хрватске Андреј Пленковић, рекао је да се ради о делима појединаца, а не клими у друштву.

- Ово су индивидуална дела појединаца која треба санкционисати. Влада смањује поларизацију, искључивост и бори се против оних снага које хоће тензије у друштву. Увек има оних који су девијантни. Не дај боже да је то правило, то би била јако забрињавајућа околност у Хрватској.

Први човек Хрватског сабора Гордан Јандроковић осудио је напад и рекао да очекује да ће полиција пронаћи починитеље и најоштрије их казнити. Он се не слаже са оценом да се у друштву ствара клима која омогућава да се такви напади догађају.

Иначе, Фудбалски клуб Црвена звезда понудио је сву неопходну помоћ претученим Србима и позвао надлежне органе да почионици буду процесуирани.

Милорад Додик

ДОДИК: ВРЕМЕ ЗА ОКУПЉАЊЕ

ДОГАЂАЈ у Книну је свакако доказ да је положај Срба у Хрватској изузетно тежак - оценио је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.

- Хрватска је земља Европске уније у којој би требало да буду неприкосновене слободе људи. Онемогућити их да слободно гледају пренос утакмице свакако говори о мржњи починилаца према Србима. Ово је тренутак да се окупимо солидарношћу око тих људи и многих незнаних који живе у Хрватској, као и на простору Федерације БиХ.

Александар Вулин

АГРЕСИЈА, КОЛИКО ЈЕ И СТЕПИНАЦ СВЕТАЦ

- НЕМА дилеме да су Хрвати над Србима спровели геноцид 1941. и да би га поновили да се Срби нису бранили 1991. године - рекао је Вулин поводом изјаве Пленковића да "нема дилеме да се великосрпска агресија на Хрватску десила".

- Нема дилеме да ономе коме је усташки викар Алојзије Степинац светац, томе је и грађански рат великосрпска агресија - појаснио је Вулин.

Борис Милошевић

МИЛОШЕВИЋ: АТАК ЗБОГ НАЦИОНАЛНЕ МРЖЊЕ

ПРЕДСЕДНИК Српског народног већа Борис Милошевић истакао је да је ово "још један напад на Србе који је мотивисан искључиво мржњом према националности нападнутих":

- Овог лета након смрти Радоја Петковића на Вишкову, напада на ватерполисте Црвене звезде на сплитској риви и сезонске раднике на Брачу, имамо још један злочин из мржње, где су нападачи покушали да повреде више особа искључиво због националне мржње. Ово је дивљачки и кукавички чин. Није навијачки обрачун. Сваки покушај релативизације овог ружног догађаја значи правдање насиља и стајање на страну нападача.