ПОДГОРИЦА - У Црној Гори од сутра ступа на снагу закон који забрањује пушење у јавном, затвореном простору, који предвиђа казне и до 20.000 евра у случају кршења прописа.

Закон уводи тоталну забрану пушења у јавним, затвореним просторијама, а изузеци су само казина.

Власницима локала и ресторана остављена је могућност да за пушаче одреде просторију искључиво за ту намену која мора бити изолована, површине веће од 10 метара квадратних, али са ограничењем од 20 одсто радног, односно јавног простора.

Сваки трећи одрасли становник Црне Горе конзумира дуванске производе, по чему је Црна Гора европски рекордер. Подаци Светске здравствене организације указују да број пушача у Црној Гори из године у годину расте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црна Гора: Драконске казне за пушење у ресторану

Држава је у више наврата и уз компрмисе са угоститељима покушавала да ограничи употребу дувана, али таква решења нису дала резултате.

Први закон о забрани пушења је усвојен 2004. године, али није примењиван, док је новим прописом из 2012. године влада обавезала власнике угоститељских објеката у којима се конзумирају цигарете да плаћају таксе.

Влада је мотив усвајања новог прописа образложила мотивом очувања здравља и чињеницом да досадашња решења нису дала резултате.

Према подацима Министарства здравља у Црној Гори од рака плућа годишње оболи око 400 особа, док лечење једног пацијента државу кошта око 70.000 еура годишње. Поред тога подаци Института за јавно здравље Црне Горе говоре да дуван конзумира сваки десети малолетник старости од 13 до 15 година.