У ПРИНЦИПИМА на основу којих ће функционисати државна власт у Босни и Херцеговини у предстојећем мандату, а које су пре два дана парафирали Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић, између осталог, стоји да се у процесу напретка према ЕУ створе услови да институције БиХ преузму пуни суверенитет и да се заврши мандат високог представника (ОХР). То је први пут да бошњачки политичари подржавају затварање ОХР и одлазак високог представника, а на том месту је сада Валентин Инцко.

Осим тога, у документу који су потписали тројица лидера, помиње се и однос према НАТО. Иако су већ девет месеци бошњачки политичари условљавали СНСД и Додика да прихвате интеграције у војни савез да би се формирао Савет министара, Изетбеговић је сада попустио и подржао став из Републике Српске - сарадња са НАТО може, али не и чланство. Уз то, на снази остаје Резолуција о војној неутралности РС, која је усвојена у Народној скупштини.

Прочитајте још - БиХ коначно добија власт!

Политички аналитичари и професори кажу, за "Новости", да је одлична вест да су коначно и Бошњаци схватили да БиХ може да функционише без ОХР и Валентина Инцка.

- ОХР је опстајао годинама, јер су га подржавали Бошњаци. Заједно са делом међународне заједнице, високи представник је годинама радио против Српске. БиХ не може опстати под протекторатом ОХР који постаје терет - каже нам Драго Вуковић, професор Универзитета у Источном Сарајеву и политички аналитичар.

Он додаје да је ОХР досад опстајао због великих бенефита који имају запослени, а не због неког утицаја, и уверен је да би се без њих политичари у БиХ много брже договарали.

Валентин Инцко

Прочитајте још - Додик: Опет лажни извештај Инцка

С друге стране, НАТО интеграције више нису камен спотицања за формирање власти, јер су Бошњаци и Изетбеговић "попустили".

- У документу о формирању власти јасно стоји да нема никаквих одлука о НАТО интеграцијама без сагласности у свим институцијама. Другим речима, став РС о војној неутралности остаје на снази - указује аналитичар Жељко Будимир.

БЛОКАДА ПУТА

ПРЕМА оценама аналитичара, на разрешње пат-позиције утицало је и то што је Изетбеговић, очигледно, схватио да блокадом формирања власти највише губи БиХ. Показало се да није функционална држава којој је блокиран пут према ЕУ.