ПЉЕВЉА – Предсеник Општинског одбора Нове српске демократије, Пљевља Милан Мијо Лекић поново је упутио критике министру здравља, Кенану Храповићу у вези стања у пљеваљској болници.

Лекић критике су уследиле након недавне саобраћајне несреће у којој је повређен 41 путник.

Прочитајте још: ЕПИЛОГ НЕСРЕЋЕ У ПЉЕВЉИМА: Повређена 41 особа, у аутобусу било 20-ак српских држављана; Путница задобила повреде главе, транспортована у Београд (ФОТО)


- Када се све стишало и хвала Богу прошло без жртава, као представник грађана Пљеваља имам и право и обавезу да Вам се јавно обратим и упутим најоштрију критику са коментаром : “Имали сте више среће него памети”! - казао је Лекић

Он је рекао да само захваљујући Богу и савести, пожртвованости пљеваљских доктора као и свог медицинског особља, грађана Пљеваља који су се самоиницијативно јављали у службу, избегнута је трагедија, приликом недавног саобраћајног удеса.

Прочитајте још: УЖАС У ПЉЕВЉИМА: Више особа повређено приликом превртања аутобуса


- Ставите прст на чело и запитајте се оно што се сваки Пљевљак запитао те ноћи:

Шта би се десило да је број тешко повређених уместо 3 био 33, што је у оваквим несрећама и очекивано? Како објашњавате грађанима да је те кобне ноћи у болници био један једини анестезиолог, један једини ортопед а само 2 хирурга?

Шта би се десило да је уместо 2 било хитно оперисати 20 пацијената?

Шта би се десило да је у аутобусу била једна или више трудница, где су гинеколози у Пљевљима да хитно интервенишу? - упитао је Лекић.

Он је оптужио министра да обмањује јавност да је те ноћи скенер у пљеваљској болници радио.

- Нас преко 200 грађана окупљених испред болнице је са нестрпљењем очекивало да ли ће мајстор поправити скенер. Јавно реците колико је то било обрађених јединица крви на залихама у Пљевљима - рекао је Лекић.

Он каже да сва ова питања министру прво постављају малобројни специјалисти из Опште болнице Пљевља, баш они који су били на директном удару те ноћи и лице у лице са повређенима а којима, како тврди Лекић није дата прилика да се јавно обрате медијски.

- Зато сте, Министре, сјутрадан у Пљевљима направили параду која вређа интелигенцију, грађана, лекара и свих присутних у овој несрећи. Дали сте за медије оскудно саопштење у којима се, случајно или не, захваљујете свима осим службама из Републике Србије, које су се јавиле да помогну, а имам информацију да су послали возила - казао је Лекић.

Он тврди да је интервју, након саобраћајне несреће за телевизију Вијести, за неупућене, ко није био обавештен о истој, највише личио на конференцију за штампу послије когреса Социјалдемократске партије.

Више пута до сада Лекић је позвао министра здравља да најхитније реагује и пљеваљски здраствени систем спаси од потпуног краха.

Лекић неколико пута упозоравао да због лоше кадровске политике, врло мали број специјалиста ради у овој здраственој установи док је велики број њих напустио ову установу.

Према ранијим саопштењима Лекића непотизама, небрига, политичког заошљавања на руководећим местима у пљеваској болници довели су да пљеваљско здраство пало на најниже гране и да је, према тврдњама Лекића, данас најгоре у Црној Гори.

- Из већине грана медицине постоји само један једини лекар специјалиста, док из неколико грана медицине не постоји ни један. Инструменти стоје закључани, пацијенти су осуђени на заказивања, чекања и одласке у друге градове на специјалистичке прегледе - раније је казо Лекић упућивајући критике око избора директора ове здраствене установе.