Мајке одбили у Стразбуру, али оне не одустају

И. Д. С.

27. 07. 2019. у 13:00

Мајке одбили у Стразбуру, али оне не одустају
Европски Суд за људска права одбацио 70 представки корисница накнада за троје и више деце

ПОВОДОМ изјаве заступнице Црне Горе у Стразбуру Валентине Павличић да је Европски суд као неосноване одбацио 70 представки мајки са троје и више деце, које су се жалиле због умањења накнада, реаговала је Жељка Савковић, једна од представница мајки. Како је казала, забрињава "количина задовољства и елана" са којим је Павличићева саопштила ту информацију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОЦЕСУИРАНА ПОСАДА РИБАРИЦЕ: Рибарски брод Дајана у близини броду који врши истраживања нафте и гаса

Наиме, заступница државе пред судом у Стразбуру саопштила је да, осим 70 одбијених жалби, очекује да се на исти начин одлучи и са осталим представкама у том случају.

- Европски суд је у јуну већ у 70 представки одлучио, те је такве представке одбацио као неприхватљиве, прогласивши их као очигледно неосноване - казала је Павличићева, додајући да је то коначна одлука суда, против које није предвиђена жалба.

Савковићава истиче да се Павличићева није оглашавала када су за Стразбур слали представке остали који нису пред црногорским судовима могли да остваре право на своје жалбе, и тужбе, наводећи као пример раднике КАП-а и "Радоја Дакића".

- Само су им мајке трн у оку. Можда зато што их има највише, зато што виде да неће да одустану или зато што су свесни чињенице да ће, а нису очекивали, велики број мајки послати представке у Стразбур. Вероватно се питају, ако их је оволико послало због смањења, а исти број пошаље због укидања, и више, јер неке мајке то нису учиниле, како ће суд у Стразбуру реаговати - навела је Савковићева.

Како додаје, на све начине се бивше кориснице накнада за мајке са троје и више деце покушавају обесхрабрити, како би одустале од слања представки Стразбуру, али да их то неће зауставити.


ОДБИЈЕНЕ ЗБОГ ГРЕШКЕ

ПУНОМОЋНИК мајки, адвокат Будисав Минић, казао је да је због заузетости проследио мајкама типски формулар, који је требало да попуне личним подацима.

- Нажалост, ту је дошло до грешака, јер се ради о неуким особама, које су пропустиле да се протпишу на оба места у представки. Суд у Стразбуру инсистира на свакој ситници - наводи Минић и додаје да у наредном периоду очекује дупло више представки.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације