Радницима водовода закидали плате

М. Дробњак

18. 07. 2019. у 08:54

Радницима водовода закидали плате

Фото М. Д. / Како се поштује колективни уговор

НСД: Пљеваљски "Водовод" од 2016. до данас смањивао коефицијенте. Милан Лекић: Притисак да не туже фирму. Прозвани: Све по закону

РАДНИЦИ ДОО "Водовод" Пљевља од 2016. до данас имају право да од овог предузећа, по основу мање обрачунатих кооефицијената, наплате пола милиона евра, тврди Милан Лекић, председник Општинског одбора Нове српске демократије и одборник у СО.

Прочитајте још: Милан Лекић: Раднике "Водовода" од 2016. до данас закинули за пола милиона евра

Он је навео да је "Водовод" мање обрачунавао плате јер није поштовао законе, колективни и грански уговор за стамбено-комуналну делатност.

- Обрачунска вредност коефицијента, уместо 90 евра, требало је да буде 121,5 евра - рекао је Лекић пред одборницима. - Ви сте оштетили раднике, јер сте као стартну основу користили 63 евра, а она је требало да буде увећана за 70 одсто и да буде 85.

Овај губитак, наставио је Лекић, који сте приказали у извештају о пословању овог предузећа за 2018. годину није тачан. Најмање 500.000 евра од 2016. године до данас имају право радници да наплате од "Водовода". С обзиром на то, није губитак "Водовода" који је приказан од минус 154.000 евра, него је он више од 650.000 евра, прецизирао је Лекић на недавно завршеној седници локалне скупштине.

Прочитајте још: СНП Пљевља захтева: ДОО ''Водовод'' да врати паре!

Он је истакао да се тренутно радници не одлучују на тужбе због притисака на њих, али да је сигуран да ће они једног дана покренути парничне поступке због неисплаћених пуних зарада.

Лекић је, истовремено, замерио руководству "Водовода" што је радницима смањивало плате, а повећавало укупан фонд зарада.

- Према Закону о зарадама у јавном сектору, "Водовод" је имао право да смањи укупан фонд зарада, али се радило обрнуто. Није смањиван укупан фонд зарада, него су се смањивале плате, а фонд зарада увећавао - предочио је челник пљеваљског одбора НСД.

Из "Водовода" су одговорили да су зараде обрачунавали према закону о зарадама у јавном сектору од 2017. године, а да се укупан фонд зарада могао смањити само смањењем зарада или смањењем броја запослених. Из "Водовода" су одлучили да умање зараде.

ГУБИЦИ НА МРЕЖИ 71 ОДСТО

УКУПАН приход ДОО "Водовод" 2018. износио је 1.443.218 евра, док је расход био 1.597.550 евра, што чини губитак од 154.000 евра. Из ове фирме су истакли да су од воде у односу на 2017. приходи мањи за 91.000 евра, што правдају смањењем броја корисника и бољој уређености мерних инструмената и инсталација. Истовремено, наводе да је само 29 одсто приходовано од укупно произведене количине воде, а да су губици на мрежи 71 одсто.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације