Седница Председништва БиХ у Сарајеву. Зауставља се градња Пељешког моста?

С. М.

уторак, 16. 07. 2019. у 19:12

Седница Председништва БиХ у Сарајеву. Зауставља се градња Пељешког моста?

Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефи Џаферовић
Фото: Танјуг/АП

Одржана седница Председништва БиХ након које је председавајући Милорад Додик рекао да су чланови тог тела Шефик Џаферовић и Жељко Комшић усвојили одлуку о покретању спора у вези са Пељешким мостом

ЧЛАНОВИ Председништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић су на седници Председништва одлуком да се заустави изградња моста на Пељешцу, коју су усвојили прегласавањем, покушали да направе субверзију не би ли Хрватска повукла свој потпис о изградњи моста на Сави или почела да прави проблеме у његовој реализацији, поручио је у уторак српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Он је потврдио новинарима у Сарајеву да су га на седници Џаферовић и Комшић прегласали у погледу одлуке у вези са заустављањем изградње моста на Пељешцу.

- Ја сам гласао против заустављања изградње и покренуо сам иницијативу за покретање виталног ентитетског интереса у вези са овим питањем, о чему ће коначну реч дати Народна скупштина Републике Српске - рекао је Додик.

Прочитајте још - Комшић и Џаферовић изигравају јавност

Он је нагласио да, за разлику од Џаферовића и Комшића, сматра да БиХ са Хрватском треба да гради пријатељске односе, тим пре јер Република Српска има интерес за изградњу моста на Сави код Градишке. Он је оценио да је понашање Џаферовића и Комшића контрапродуктивно и изразио наду да ће Народна скупштина РС препознати интересе Српске и ову одлуку прогласити неважећом, тим пре јер се зна да је ЕУ донирала средства за Пељешки мост и да је кинески извођач поуздан партнер.

Он је навео да се у дану када је после десет година потписан уговор о изградњи моста на реци Сави усваја одлука која може пореметити ту причу.

СЕДНИЦА У ЧЕТВРТАК

Посебна седница парламента РС о овом питању биће одржана у четвртак, одлучио је парламентрани колегијум.

Додик се на седници Председништва позвао на виталне интересе Републике Српске, што је до одлуке парламента тог ентитета, стопирало Закључак Председништва БиХ, пренели су бањалучки медији.

Ако парламент двотрећинском већином потврди да у том случају постоји витални интерес Републике Српске, Закључак усвојн на седници Председништва, за који су гласали Џаферовић и Комшић, постаје ништаван.

У супротном, БиХ ће на иницијативу бошњачког и хрватског члана Председништва покренути поступак против Хрватске због градње Пељешког моста. (Танјуг)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

MILE

16.07.2019. 22:23

Pita se kako da se ne pita,jer Dodig je praktican covek I zeli M I R I stabilnost,a kada ces postici veci MIR I stabilnost od gradnje MOSTOVA.

Maxmen

16.07.2019. 22:53

Republika Srpska ce glasati Za Dodikov predlog da se nastavi izgradnja mosta. Videcemo reakciju na ovo iz Hrvatske,valjda im je bolji saveznik Dodik nego onaj hrvatski kvazi radikal Hasanbegovic.A o onom jadniku Komsicu ne treba komentarisati.

Nadrealan

16.07.2019. 22:57

Spominje EU i kinu kao pozitivu ,pa sto se onda odupire ulasku BiH u Evropske inteegracije .Licemerstvo u punom stilu.