Херцег Нови: Мука због колектора

В. Вујновић

16. 07. 2019. у 06:45

Херцег Нови: Мука због колектора

Оливера Доклестић / Фото В. В.

Постројење у Херцег Новом у пробном раду. Понегде у колектор продире морска вода, постоје деформације на шахтовима, установљени су и проблеми на цевоводу. Радници сада двапут дневно на примарној деоници празне садржај са решетака

НЕДАВНО је, скоро седам година од почетка изградње колекторске мреже и постројења за прераду отпадних вода у херцегновској општини, Јелена Ђаковић, директорка Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре, саопштила да је пројекат вредан тридесетак милиона евра заокружен, а деоница на ривијери пуштена у пробни рад.

- Чим се обави технички преглед, приступа се прикључењима, што би требало брзо да се деси - најавила је Ђаковићева.

Након тога, огласила се директорка херцегновског "Водовода" Оливера Доклестић и информисала да "Дахлем" као надзорна фирма још није издао сертификат, а обављено је само тестирање пумпи на ривијери у режиму аутоматског рада.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Закупцима ће бити одузета плажа ако не буду поштовали ово правило

Уз ову информацију следио је и низ већ уочених неправилности, а стручна комисија инжењера, формирана на предлог Водовода, још проверава радове на колектору, пумпним станицама, ревизионим окнима. Доклестићева је указала да је на великом броју деоница минимални пад такав да не може бити обезбеђена довољна проточност. Понегде у колектор продире морска вода, постоје деформације на шахтовима, установљени су и проблеми на цевоводу. Радници сада двапут дневно на примарној деоници празне садржај са решетака пумпне станице Форте маре и Савина, а слично ће се, сматра Доклестићева, дешавати и са 11 пумпи дуж ривијере. Зато она предлаже да се ствари исправе док су још ту извођачи радова - турски "Ћелтикћиоглу", Институт за техничко истраживање и "Далем".


ПРОШЛОСТ

ПРОБЛЕМ је у Игалу, надомак плаже, и зграда са лукс апартманима, и такозвани таложник "Водовода и канализације", у који се свакодневно празне цистерне фекалне канализације. Грађани траже да се то не ради, а из "Водовода" су обећали да ће таложник ускоро бити прошлост. Већ сада преко 95 одсто фекалне канализације празни се у новом постројењу у Мељинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Рашо

16.07.2019. 09:27

Е кад вам Турци нешти направе онда се постигли праву ствар! Биће исто као и у Београду са аутобусима!