ЦРКВА Светог Јована Крститеља у Старом Бару добила је ново звоно које су донирала браћа Здравко и Дејан Дабановић. Подсетимо, у априлу са ове цркве као и са још три у барском крају украдена су звона.

Из Митрополије су потврдили да је ново звоно претходно освештано и постављено на Цркву Светог Јована Крститеља у Старом Бару.

Подизање звона на цркву помагали су и католици и муслимани из Старог Бара.

Звоно је прилог Дабановића, чији је деда Саво из темеља обновио овај храм 1927. године. Његово потомство је наставило да брине о овој светињи до данашњих дана.


Прочитајте још: За седам дана украдена три звона са барских цркава


Између два Васкрса, током априла су са четири верска - католичка и православна објекта украдена звона: са звоника катедрале Безгрешног зачећа Блажене Дјевице Марије на Гретви, са католичке цркве у насељу Свети Вид и са православне (Света Неђеља у околини Старог Бара и Свети Јован).

- Био сам много тужан када сам сазнао да је звоно украдено. Прво смо помислили да је из неких верских побуда, неки вид ружне поруке. Било ми је лакше кад сам сазнао да то није позадина већ користољубље, казао је Здравко Дабановић, додајући да је његова породица ново звоно наручила у специјализованој ливници Лиграп код Тополе. Ново звоно је тешко око 60 килограма.


ПРИВЕДЕНИ

Барска полиција међувремену је расветлила крађу звона са четри верска објекта у Бару. У циљу расветљавања више кривичних дела која су почињена на штету верских објеката у Општини Бар, идентификовано је и приведено троје осумњичених. Слободе су лишени Ј. С. (31), Р. Д. (26) и В. Б. (43) - сви из Бара - због постојања основане сумње да су починили четири кривична дела "тешка крађа".