Инжењер из ТЕ Пљевља признао да је крив за помор рибе

Танјуг/М. С.

10. 07. 2019. у 09:44

Инжењер из ТЕ Пљевља признао да је крив за помор рибе

Еколошка катастрофа Фото СРК Липљен

Из риболовног друштва "Липљен" из Пљеваља је саопштено да је настао велики помор рибе и да је штета непроцењива
Запослени у ТЕ Пљевља, сменски инжењер Р. Д. отворио је вентил који контролише испуштање материја у ријеку Везишницу, која се улива у Ћехотину због чега је дошло до еколошког инцидента у овој реци у Пљевљима, саопштили су из Електропривреде Црне Горе.


Како су навели, посебна комисија ЕПЦГ је након детаљне анализе утврдила да је Р. Д., по сопственом признању, без дозволе надређених и поштовања дефинисане процедуре, дао овлашћење за активност руковаоцу на поменутом вентилу због чега је дошло до еколошког инцидента, пренео је у уторак ЦДМ.


Основно државно тужилаштво у Пљевљима је претходно навело да се сумње да је дошло до испуштања хемикалија и отпадних вода у реке Везишницу и Ћехотину, услед чега је дошло до оштећења биљног и животињског света и помора рибе.


ПРОЧИТАЈТЕ И: УЖАСАН ПРИЗОР: Нове фотографије након помора рибе у Ћехотини (ФОТО)


Медији су раније пренели да је река Ћехотина низводно од ТЕ "Пљевља" од 5. јула потпуно бела као млеко.


Из риболовног друштва "Липљен" из Пљеваља је саопштено да је настао велики помор рибе и да је штета непроцењива.УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ ЦРНЕ ГОРЕ ПОДНЕЛА ПРИЈАВУ ПОВОДОМ ЕКОЛОШКЕ КАТАСТРОФЕ У ПЉЕВЛЈИМА


Полиција је Основном државном тужилаштву у Пљевљина поднела кривичну пријаву против ТЕ Пљевља и четири одговорна физичка лица због еколошког инцидента и помора рибе у рекама Везишница и Ћехотина. Кривчна пријава поднета је против ЕПЦГ - ТЕ Пљевља, извршног директора Термоелектране Пљевља Владимира Шестовића, руководиоца Сектора за оперативну контролу и планирање у ТЕ Пљевља Д.Б, сменског инжињера у ТЕ Плејвља Р.Д. и С.В. стручног лица за заштиту животне средине у ТЕ Пљевља, саопштила је у среду поподне Управа полиције Црне Горе.


-Прикупљени докази указују на сумњу да су предузеће ЕПЦГ – ТЕ Пљевља и одговорна лица у наведеном привредном друштву починили кривична дела загађење животне средине и кривична дела непредузимање мера заштите животне средине. Против Електропривреде–Термоелектрана Пљевља кривична пријава је поднета због сумње да је извршила кривично дело загађење животне средине. Против Шестовића кривична пријава је поднета због сумње да је извршио кривично дело загађење животне средине и кривично дело непредузимање мера заштите животне средине. Против Д.Б. пријава је поднета због сумње да је извршио кривично дело загађење животне средине, а против Р.Д. због сумње да је извршио кривично дело загађење животне средине. Кривичном пријавом С.В. се терети да је извршио кривично дело непредузимање мера заштите животне средине, саоостила је полиција чији су службеници дошли до чињеница које указују на сумњу да су наведена лица починила кривична дела која им се стављају на терет, тако што је руковалац багер станице, по претходно добијеном усменом налогу од Р.Д – сменског инжињера, а у складу са усменим инструкцијама руководиоца Д.Б, са којима је био упознат извршни директор ТЕ Пљевља В.Ш, отворио дренажни вентил који се налази ван круга ТЕ Пљевља у циљу изливања отпадних вода из система ТЕ Пљевља у реку Везишница. То је изазвало еколошки инцидент и помор рибе у Везишници и Ћехотини.


С обзиром да постоји сумња да су запослени у ЕПЦГ – ТЕ Пљевља радње описане у кривичној пријави спроводили и раније, полиција и тужилаштво предузимају даље мере и радње у оквиру овог предмета, саопштила је полиција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Vlade

10.07.2019. 10:34

KAZNITI IH DOBRO SLEDEĆI PUT KOD PSIHOLOGA PA NEK SE JAVNO SAŽALJAVAJU DO MILE VOLJE.

Bambi

10.07.2019. 18:31

Kakve materije migu da se ispuste iz T.E u reku.Ako su otrovne zar ne bi trebalo to drzati u tankovima.