УЖАСАН ПРИЗОР: Нове фотографије након помора рибе у Ћехотини (ФОТО)

М.Д.

06. 07. 2019. у 21:22

УЖАСАН ПРИЗОР: Нове фотографије након помора рибе у Ћехотини (ФОТО)

Угинула риба у Ћехотини / Фото СРК Липљен

Ћехотина је низводно од Комина потпуно била бела као млеко а непознате хемикалије у реци изазвали су масовни помор рибе

ПЉЕВЉА - Из Спортско риболовног друштва "Липљен" из Пљеваља објавили су и данас нове фотографије угинуле рибе коју с прикупили на Ћехотини.

Васо Кнежевић из тог риболовног друштва саопштио да је настао велики помор рибе и да је штета непроцењива.

- Масовни помор рибе у Ћехотини. Ово је само мали дио који су рибари успели јутрос, други дан након помора рибе, да извуку из воде, већина је у дубинама или је вода однела. Први дан је вода била бела тако да се није могла извести ова акција-казао је Кнежевић.

Подсећања ради у петак ујутро Ћехотина је низводно од Комина потпуно била бела као млеко а непознате хемикалије у реци изазвали су масовни помор рибе.

Из Спортског риболовачког клуба „Липљен“, који газдује пљеваљским водама, поручено је да је сасвим јасно одакле су отпадне воде дошле.

– За помор рибе у Везишници и Ћехотини у делу испод ушћа са Везишницом, врло је очигледан кривац, јер је утврђено одакле долази „бела” вода, из цеви ТЕ Пљевља. Акциденд је пријављен надлежној инспекцији, узети су узорци воде и угинуле рибе – наводи се у саопштењу председника Спортског риболовачког клуба „Липљен“, Васа Кнежевића.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ОТРОВАНА МРТВА РЕКА: Ћехотина као млеко

Он је том приликом казао да из ТЕ “Пљевља” и Електропривреде тврде да је извршена диверзија на њих и да ће они покренути кривичну пријаву против Н.Н, лица.

Из Електропривреде је саопштено да они немају ништа с овим проблемом.


Портпарол Демократске Црне Горе Никола Ровчанин каже да је еколошка катастрофа у Пљевљима још један у низу доказа да власт није у стању да успостави механизме за заштиту животне средине и да је вишедеценијски привилегован положај загађивача довео до тога да не воде рачуна ни о ваздуху, ни о земљи, нити о води.


– Једино чиме се руководе јесу финансијски интереси, због чега врло често гледамо апокалиптичне слике, као што је ова у Ћехотини. Очигледно да власт не може испоштовати обавезе из Поглавља 27-заштита животне средине и да чак није у стању да спроведе усвојене законе. Подсећам на члан 79 Закона о животној средини – казао је јуче Ровчанин.


Поручио је да само у Црној Гори може да се у 21. веку трује ваздух, земља и вода, доводи у опасност здравље људи и уништава живи свет у рекама.

– Све то без икаквих последица и у циљу потпуне заштите профита. Тражимо хитну реакцију надлежних органа, конкретне мере и санкције за одговорне – закључио је Ровчанин.


Из Грађанског покрета УРА саопштено је да случај загађења реке Ћехотине је још један пример колико се као грађани и одговорна лица односимо према животној средини, а реакција надлежних органа у овом случају треба да је више него ригорозна.

-Када имате систематско запостављање заштите животне средине, небригу надлежних са највиших нивоа, онда су овакви злочиначки потези сасвим очекивана ствар. Имате министра одрживог развоја који из петних жила брани девастацију реке Таре и говори да се она није десила и ако су то потврдиле иностране организације. Какав се онда ту пример даје грађанима- поручују они.

-Срамно је да нам се ово дешава, у јединој самопрокламованој еколошкој земљи у свету. Је ли ово та мера екологије и заштите животне средине коју можемо приказати као пример другима. Надамо се да ће се почионици овог недела оштро казнити и санкционисати како се ово више не би никада поновило- закључују из УРЕ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)