- Ово је време када ћемо непоколебљиво радити на усавршавању владавине права у Црној Гори и да се владавина права мора односити на све, да нема привилегованих. До сада смо показали да нема првилегованих међу људима из ДПС и владајуће структуре. Многи од нас су се суочили са оптужницама, судским процесима... Савладали смо ту баријеру... Данас је време да схвате да носили одело или мантију морају подједнако бити одговорни пред државом Црном Гором. Морамо им послати опомену да је ово последњи тренутак да то схвате, да нас не доведу у непријатну ситуацију да држава Црна Гора мора радити оно што мора радити према свакоме, укључујући и оне који носе мантије.

Ово је у понедељак у Беранама казао председник Црне Горе Мило Ђукановић, лидер ДПС, говорећи на изборној конференцији ОО Беране.

Прочитајте још - Ђукановић: Обновићемо Црногорску цркву по било коју цену


Ђукановић је у Беранама, као што се и очекивало, "заборавио" причу "о враћања аутокефалности" такозваној ЦПЦ, што је обећао у Никшићу, али је истакао да гоиворећи о Закону о слободи вероисповести држава Црна Гора "нема намеру нити је то никада радила па неће ни сада, да отме ни један метар од било кога".

- Нема. Али, нема намеру ни да са повезом преко очију препушта било коме да отима оно што је државно. Сви смо поздравили одлуке када су се са лицем правде суочили неки еминетни представници политичког живота Црне Горе да су оштетили неки државни интереес. Тај принцип важи за све. То мора да схвате сви. Ништа нећемо узети од било кога. Ко год може донети један доказ да то што тврди да је заиста његово, несумњиво ће бити његово. Али, ако мисли да због тога што се другачије одева, и што себе сматра Божјим изаслаником на земљи, има право да отима од државе Црне Горе-не. Државе у држави Црној Гори нема и неће је бити! Држава је Црна Гора а према њој ћемо се сви понашати одгворно, лојално, онако како требају да се понашају становници куће према свом домаћинству, казао је Ђукановић, који је нагласио да "ових дана оживљавају неке амбиције за које смо мислили да смо их одбацили победном над њима деведестих и да се опет ојављују идеје неког патернализма према Црној Гори са неких регионалних адреса".

- Морамо врло јасно опоменути свакога ко има такву помисао да је Црна Гора суверена, независна држава, часних, достојанствених, поносних људи, који нису дозвољавали никада никоме у нашој историји да управљају и манупулишу нама, па ћемо то најмање дозовлити неком у 21 веку, када смо обавили важан посао наше демократске емапципације, казао је Ђукановић, који је одбацио сваку помисао да ће ДПС дозволити да било ко из опозиционих редова уђе у Владу Црне Горе на било какав начин, јер, "грађани су казали своје".