Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оптужио је данас председника Црне Горе Мила Ђукановића и црногорску власт да намеравају да "отму црквену имовину" и поручио да ће свештенство Српске православне цркве "бранити" своју имовину уколико црногорска Влада не уважи њен захтев и не повуче Предлог закона о слободи вероисповести.

"Након што су све распарчали и распродали хоће да отимају црквену имовину како би је разделили својој мафији", казао је Амфилохије подгоричким “Вијестима”, дан након сабора у Подгорици са ког су Митрополија и три епархије СПЦ затражиле од Владе Црне Горе да повуче Предлог закона о слободи вероисповести, који на нов начин уређује питање црквене имовине.

Амфилохије сматра да Ђукановић "због свог егоизма хоће да распарчава и дели црквену имовину, јер је само то остало у Црној Гори што нису отели и поделили".

"Е неће моћи", категоричан је митрополит СПЦ-а.

Амфилохије се нада да ће црногорска власт бити довољно савесна да повуче Предлог закона о слободи вероисповести, јер би Црна Гора у супротном "дотакла дно".

"Пред богом смо се заклели и саборно заветовали да ћемо чувати, обнављати и бранити своје светиње. Ако усвоје овакав закон, тако ће и бити", рекао је Амфилохије.

Прочитајте још - АМФИЛОХИЈЕ ОТКРИО: Имам документ који тачно показује шта припада Црној Гори а шта цркви

Влада Црне Горе је средином маја, после четири године рада, усвојила Предлог закона о слободи вероисповести, који је, од свих верских заједница у Црној Гори, само код СПЦ изазвао јавно, оштро противљење.

Митрополија СПЦ закон доживљава као "антиверски", сматра де је усмерен против СПЦ у Црној Гори, те да је намера власти "отимање храмова и пљачка црквене имовине са злокобоним и несагледивим последицама".

Таква порука послата је јуче са сабора у Подгорици, коме је присуствовало више хиљада верника из свих крајева Црне Горе.

Одредбе предлога закона предвиђају да све верске заједнице у Црној Гори морају да докажу да су пре 1918. године биле власнице црквене имовине, иначе ће им она бити одузета и проглашена државном, што је изазвало оштро противљење Митрополије црногорско-приморске.

Према наводима Владе из образложења закона, предложени акт је "усаглашен са највишим међународним стандардима, почев од конвенција Уједињених нација у овој области, преко Европске конвенције о људским правима са пратећом праксом Европског суда за људска права, до Смерница Венецијанске комисије и ОЕБС/ОДИХР-а".

Влада је раније навела да се тим актом утврђују једнаке обавезе и права свих верских заједница које делују на територији Црне Горе и на јасан и транспарентан начин се решава питање државне имовине.

"Реч је о веома либералном закону, који обезбеђује највиши степен слободе мисли, савести и вероисповести и значајно виши степен права и слобода него било који закон у овој области у окружењу", сматрају у црногорској Влади.

Црногорски председник Мило Ђукановић недавно је оценио да СПЦ жели да сачува "верски монопол у Црној Гори", и "инфраструктуру велике Србије".

"СПЦ жели да опструира успостављање правне државе и да и даље настави да користи оно што јој не припада сагласно правном систему државе", казао је Ђукановић прошле седмице на страначком скупу владајуће ДПС.

Ђукановић је поручио да одлуке актуелне власти нису грешке, него су темељно промишљење и њима се исправљавају "тешке историјске неправде нанесене Црној Гори и генерацији предака".

У том контексту навео је да је важан корак који је преостао, а којим ће исправити тешку неправду учињену Црној Гори почетком 20 века, а то је обнова аутокефалне Црногорске православне цркве (ЦПЦ).

"Свидело се то некоме или не, ми ћемо на томе врло предано радити у потпуном дослуху са основним принципима на којима почива демократска Црна Гора", поручио је Ђукановић.