ПОСТРОЈЕЊЕ за прераду отпадних вода у Мељинама је некомплетно. Објекат је незавршен, небезбедан и ради без три од пет пумпи. Радници Водовода и канализације (ВиК) мораће са решетака код пумпног постројења Форте маре лопатом да чисте фекалије. Колектор на ривијери није добро изведен, а ниједан од ова два система, о којима силом прилика брину радници ВиК, није технички примљен. Ово је само део проблема са којима се суочавају у херцегновском Водоводу, и оцењују да је град за цену, неупоредиво вишу од уговором предвиђених 30 милиона евра, добио "мачку у џаку".

Ненад Коњевић, шеф Постројења за прераду отпадних вода, подсетио је да је градња почела у јулу 2012, а уговор је раскинут у новембру 2017. у фази функционалног тестирања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Протест "За независност од коверти"

- Од тада постројењем за рачун Општине као инвеститора управља особље ВиК. Уговорени рок за завршетак посла био је две године, кашњење је достигло пет. Уговорена цена била је 8,9 милиона евра, а до раскида уговора исплаћено је 8,7 милиона. Општина је наплатила гаранцију у висини од 1,75 милиона евра, које се налазе код КФВ банке, и које, уколико их не употребе до почетка следеће године, губе - казао је Коњевић. - Кључни ризик за рад постројења представља нефункционална опрема и систем за управљање и регулацију. Услед неадекватног одржавања, опет због недостатка средстава, због непостојања документације, резервних делова и алата, ионако делимично функционална опрема делови система су непоуздани.

Укупни трошкови две компаније које воде пројекат премашују цену од 40.000 евра месечно. Коњевић је објаснио и да је Општина потписала два хитна уговора како би решила механичке проблеме, један вредан 128.000 евра, а други 80.000 за оправку и испитивање система.

- Доведени смо у лошу ситуацију - рекла је прилично огорчена директорка ВиК Оливера Доклестић. - Радници управљају постројењем, а нису прошли одговарајућу обуку, али ће упркос томе учинити све да овог лета не буде неугодних мириса, који су се лани ширили овим местом.

Према њеним речима кише су два до три пута увећале количину отпадних вода, што не одговара постројењу јер је систем сепаратни, посебно за фекалне, а посебно за атмосферске воде. Све то повећава погонске трошкове.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Одбрана болнице у Мељинама петицијом

КОЛЕКТОР

КАДА је реч о колектору дуж ривијере, ми немамо право да се тамо појављујемо. Повезивање 11 пумпи редном везом, од Зеленике према Бијелој, сасвим је технички неодрживо и лоше јер се колектор местимично налази и на четири метра дубине испод нивоа мора - објашњава Доклестић. - Тешко је спречити продор мора у такав колектор и пумпно постројење. Апелујем да мештани септичке јаме на овом потезу празне у цистерне.