Потези ДФ зависе од намере власти

В. Кадић - С. Ђокић

08. 05. 2019. у 12:09

Потези ДФ зависе од намере власти

Кнежевић и Мандић / Фото ДФ

Уочи изрицања пресуде за 14 оптужених за покушај тероризма у Подгорици подигнуте тензије. Фронтовци спремни да се са Мандићем и Кнежевићем забарикадирају у Скупштини

ПОДИГЛЕ су се тензије у Подгорици, уочи изрицања пресуде 9. маја у Вишем суду оптуженима (њих 14) за покушај тероризма, познат као "државни удар". Из Демократског фронта послали су поруку да ће њихови потези тог дана зависити од намере власти - да ли ће у случају осуђујуће пресуде одмах ухапсити двојицу лидера Андрију Мандића и Милана Кнежевића. Међутим, премијер Душко Марковић каже да нема процену да се у Црној Гори може доћи до нестабилноста.

- Службе безбедности су у редовним активностима, функционери раде свој посао са системом безбедности који је редован. Нема никаквих ванредних прилика тим поводом - изјавио је Марковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СЛУЧАЈ "ДРЖАВНИ УДАР": Полиција појачала обезбеђење судијама уочи изрицања пресуде

Међутим, у ДФ се не осврћу на премијерову изјаву, већ припремају сценарија како да делују 9. маја. Помиње се да ће се сви посланици ДФ, заједно са Мандичем и Кнежевићем, забарикадирати у Скупштини Црне Горе како би спречили хапшење до доношења правоснажне пресуде. Председништво овог политичког савеза одлучило је да на дан изрицања првостепене пресуде не организују јавна окупљања, него да се тог дана окупе у страначким просторијама у свим општинама где ће чекати даља упутства. Прича се да није искључено окупљање присталица Фронта испред кућа јавних функционера за које у ДФ сматрају да стоје иза пресуде против Мандића и Кнежевића. Они поручују да ће свака сила бити заустављена отпором. Тврде да се против њих води систематски и организовани државни, полицијски, тужилачки и судски прогон.

Посланик Јован Вучуровић додаје да "неправедна пресуда у случају лажног државног удара може бити окидач за етничке сукобе у Црној Гори".

Хапшење Бранке Милић / Архива Новости

Две и по године трајао је "процес века" у којем су тужиоци остали при тврдњама да су оптужени имали улоге у покушају насилног рушења црногорске власти, спровођењу терористичких аката у Подгорици 16. октобра 2016. и убиство тадашњег премијера Мила Ђукановића, како би се омео улазак Црне Горе у НАТО. Нико од оптужених није признао кривицу која им је стављена на терет, већ су оптужницу оценили накарадном и апсурдном. Остали су доследни да се радило о монтираном политичком процесу. Оптужницом СДТ обухваћена су двојица руских држављана Едуард Шишмаков и Владимир Попов, српски држављани Милош Јовановић, Немања Ристић, Предраг Богићевић, Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић и Србољуб Ђорђевић, двојица лидера ДФ-а Мандић и Кнежевић и Михаило Чађеновић, возач у том политичком савезу. Поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића води се посебно.


РЕАКЦИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ

МИОДРАГ Линта, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону, затражио је од Вишег суда Црне Горе да ослободи оптужене за тзв. државни удар.

- Крајње је време да власт у Црној Гори прекине ову судску фарсу и да оптужени добију моралну и људску сатисфакцију због бруталних лажи и клевета које су доживели током двогодишњег монтираног судског поступка - казао је Линта.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Земљу номада неће дати за војне вежбе

ВЕРА

ОПТУЖЕНА Бранка Милић се од 23. новембра прошле године налази у просторијама Амбасаде Србије у Подгорици, када је незадовољна третманом судског већа напустила седницу Вишег суда и "преселила" се у ово дипломатско представништво.

- Моје срце верује у победу истине и правде. Али не људске, већ божје - поручила је Милићева.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације