Земљу номада неће дати за војне вежбе

М. СЕКУЛОВИЋ

07. 05. 2019. у 12:03

Земљу номада неће дати за војне вежбе

Фото "Фејсбук"

Реаговање јавности поводом намере Војске Црне Горе да на једном делу Сињајевине гради војни полигон. Протестни скуп најављен је за 19. мај у подне, на катуну Округљак. Мештани се противе милитаризацији планине

ИЗЈАВА начелника Генералштаба Војске Црне Горе бригадног генерала Драгутина Дакића, "да би војска била оспособљена, мора имати вежбовни полигон, а простор на Сињајевини нема алтернативу", односно чврсте намере Војске да на прелепој планини гради полигон, изазвала је нове, бурне протесте јавности.

- Тај простор препознат је као једини адекватан у Црној Гори, поред осталог изато што је комплетно у државном власништву. Држава мора имати оспособљену Војску, а Војска, да би била оспособљена, мора имати вежбовни полигон - казао је Дакић. - Министарство одбране покренуло је, пре неколико година, поступак за изналажење адекватног простора, на којем би се примарно изводила обука јединица до ранга чете. Простор који одговара потребама ВЦГ пронађен је на источној страни планине Сињајевине, а административно га деле општине Мојковац, Колашин и Шавник. Наведену локацију за исту намену користила је и Југословенска народна армија. Војска нема намеру да на том подручју гради сталне објекте, већ ће се логистички ослањати на касарну у Колашину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Демократски фронт: Крај бећарске економије

Ова изјава начелника Генералштаба ВЦГ подстакла је Грађанску иницијативу "Сачувајмо Сињајевину" да се побуни против такве одлуке.

КОРИСТ - СВЕ студије које радимо су показале да активности Војске на полигону Сињајевина апсолутно не могу угрозити животну средину, становништво или материјалне ресурсе. Потенцијал Сињајевине је огроман да га заједнички валоризујемо, с обзиром на то да би га Војска користила у једном кратком временском периоду током године, док би корист за грађане била многострука - од изградње инфраструктуре, пробијање путева до катуна, уређења терена до регулисања водоснабдевања - казао је министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић.

- У организацији освешћених и слободних грађана Колашина, Мојковца, Шавника, Даниловграда, Бијелог Поља и Жабљака, 19. маја у подне, на Сињајевини, на катуну Округљак, испред Цркве Ружице одржаће се протестни скуп са кога ће упутити жесток и јасан протест и противљење намерама милитаризације Сињајевине - саопштено је из ове иницијативе, која апелује на представнике министарстава и предстванике актуелне власти у наведеним општинама, да стану испред својих грађана који ће доћи на најављени скуп и кажу јасно "не" изградњи војних база и полигона на овој планини.

Они се залажу да Сињајевина остане оно што је вековима била - огромно пасиште за очување и развој номадског, катунског начина узгоја стоке. И напомињу да је Италија такав облик сточарења заштитила као део светске културне баштине.

- Траба да Сињајевини дамо нове вредности кроз развој и унапређење туристичких и спортско-рекреативних активности, за које постоје иделани услови на висинама од 1.700 до 2.200 метара надоморске висине. Дакићеви наводи да не постоји алтернатива, изазивају забринутост и огорчење, али представљају и кршење уставне дефиниције Црне Горе. Истина је да је држава власник простора на Сињајевини, али је још већа истина да су грађани власници државе, па самим тим и Сињајевине - истичу представници ГИ и позивају Министарство одбране, односно Владу, да организује референдум.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Гваидова супруга захвалила Ђукановићу за подршку народу ВенецуелеПратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)