Затворена жичара у Дубровнику

Танјуг

25. 04. 2019. у 23:59

Царинска управа хрватског министарства финансија затворила је данас дубровачку жичару јер не постоји уговор о концесији између власника жичаре Екселс некретнине и Града Дубровника

Затворена жичара у Дубровнику

Жичаром је обављан превоз путника од Дубровника до брда Сиђа Depositphotos

Царинска управа хрватског министарства финансија затворила је данас дубровачку жичару јер не постоји уговор о концесији између власника жичаре Екселс некретнине и Града Дубровника.

Жичаром је обављан превоз путника од Дубровника до брда Сиђа.

На објекту жичаре постављено је обавештење да је жичара "привремено затворена због разлога више силе", док је директор Екселса некретнина Анто Русковић у саопштењу истакао да су изразито разочарани што је жичара затворена пошто су девет година од државе и Града Дубровника чекали на добијање концесије.

Он је навео да ће ова одлука угрозити многа радна места, као и да ће штету осетити и држава, и град и грађани, а државни буџет остаће без пореских прихода.

"Град Дубровник неће остваривати приходе од концесије, а грађани који жичару користе по повлашћеним ценама, и туристи остаће без најједноставнијега приступа Срђу", рекао је Русковић.

С друге стране, дубровачки градоначелник Мато Франковић изјавио је да је затварање жичаре доказ деловања правне државе, додавши да нико у Дубровнику не може да ради шта му је воља, него да треба да поштује хрватске законе, преноси Хина.

Подсетио је да жичара у власништву Екселс некретнина без концесије ради од 2011. године, па је градска управа одлучила томе стати на крај.

Иначе, град Дубровник од Екселс некретнина потражује око 30 миллиона куна с каматама, што Франковић очекује да ће бити наплаћено у идућих месец дана, док би годишњи приход жичаре требало да буде око десет милиона куна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Vila Dubrovkinja

26.04.2019. 00:28

Srđ je brdo sa vidikovcem i prekrasnim pogledom ali i tužnom istorijom iz rata 90tih. Ne ponovilo se nikome.

S JUGA

26.04.2019. 11:54

@Vila Dubrovkinja - Vilo: Zasto je tuzno? Je li zbog rusenja grada pod zastitom UNESCO-a i poginulih civila ili zbog poraza agresorske vojske na Srdu.