Срушен дом патријарха Варнаве

М.Дробњак

22. 04. 2019. у 17:37

Црна Гора остала без куће једног од најзначајнијих поглавара СПЦ. Објекат у Пљевљима није био заштићено културно добро

Срушен дом патријарха Варнаве

Рушење куће у којој је рођен патријарх српски Варнава,фото М.Дробњак

РОДНА кућа патријарха српског Варнаве Росића у Пљевљима у понедељак је - срушена. Уклањање скромног, приземног објекта у насељу Злодо извршено је, наводно, на захтев тренутних власника, а овом чину није се успротивио нико из општинске управе нити надлежних за бригу о културно-историјским објектима.

Овим чином Црна Гора је остала без споменика који је чувао сећање на једног од најважнијих поглавара СПЦ, који је у историји запамћен као велики борац против Конкордата из 1937. године који је знатно проширивао круг права Римокатоличке цркве. Патријарх Варнава нашао се у средишту тзв. Конкордатске кризе, која је више година тресла позну Краљевину Југославију и која је један од најтежих сукоба државе и Српске цркве у новијој историји.

У пљеваљској локалној управи наводе да нису били обавештени да ће кућа патријарха Варнаве бити уклоњена.


- У списку старих објеката предвиђених за рушење нема овог објекта. По овом питању нико нас није контактирао, а за рушење смо сазнали са друштвених мрежа - каже Мира Чоловић, из Секретаријата за уређење градског грађевинског земљишта.

Она тврди да власници објекта нису ни били обавезни да се обрате локалној управи за рушење.

Булдожер на делу у Пљевљима,фото М.Дробњак

Брисање са лица земље куће патријарха Варнаве, међутим, добило је и политичку арому. Опозиоциона Нова српска демократија (НСД) у томе јасно види наставак антисрпске политике у Црној Гори.

- Није битно чије је власништво била кућа у којој се родио патријарх Варнава, већ се поставља питање због чега није била под заштитом. Кућа је, нажалост, срушена чиме је настављена политика која стреми рушењу крстионице на Михољској превлаци и цркве на Румији. Власти у Црној Гори не желе да штите ни места ни објекте који су значајни за српски народ и српску културу - наглашава Милан Лекић из пљеваљског НСД.

Патријарх Варнава био је везан за свој родни крај. Запамћена је његова канонска посета 1935. године, као и покровитељство локалним удружењима.

Фото ПВ портал.ме Некадашњи изглед куће патријарха Варнаве


НОТР ДАМ ЖАЛЕ, А СВОЈЕ РУШЕ

АКТУЕЛНА власт се нуди да помогне наводно обнову катедрале у Паризу, а по Црној Гори руши или прети да ће да уклони светиње Српске православне цркве - истиче Лекић.


Патријарх Варнава


Током понедељка највише критика је упућивано на рачун локалне управе, јер су грађани замерили да локална управа није ништа урадила да се кућа заштити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

КИР СРБИН

22.04.2019. 21:11

Шта рећи, милогорци, прско им "посао" на Јадрану, па на кога ће сем на Србе...

BOŽA ZEMUNAC

22.04.2019. 22:42

Sramota, oni ne znaju za sram.Onaj gore gleda i biće naplate.Bog sve vidi.

МујоЗагреб

24.04.2019. 13:33

Људи, нису криви Црногорци! Ми смо криви што своје не чувамо и поштујемо. Други то за нас сигурно неће урадити. Поготово у овом чуднођ времњну, кад им је једини начин профилирања пљување по Србији и Србима. Зато, уразумимо се.