АП: Ново име Македоније у фокусу кампање за новог шефа државе

Танјуг

субота, 20. 04. 2019. у 10:45

АП: Ново име Македоније у фокусу кампање за новог шефа државе

Илустрација-

Агенција наводи да је промена имену у Северну Македонију, која утире пут земљи да се придружи НАТО и Европској унији, била главно питање кампање
Први круг председничких избора у Северној Македонији у недељу сматра се кључним тестом за опстанак владе левог центра на челу са Социјалдемократским савезом и албанском ДУИ, у друштву које је дубоко подељено променом имена земља како би се окончао вишедеценијски спор са суседним Грчком, пише АП.

Агенција наводи да је промена имену у Северну Македонију, која утире пут земљи да се придружи НАТО и Европској унији, била главно питање кампање.

Три универзитетска професора права, укључујући и једног из албанске мањине у земљи, боре се углавном за церемонијални положај.

Скопље и Атина су прошлог јуна постигли споразум да Бивша Југословенска Република Македонија промени своје име у замену за Грчког прихватања уласка сада већ Северне Македоније у НАТО.

Одлазећи председник Ðорђе Иванов, чији се други и последњи петогодишњи мандат завршава 12. маја, покушао је да одложи споразум с Грчком.

Његово противљење подржава и кандидаткиња највеће опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова, прва жена која се кандидовала за председника земље.

"Наша победила би значила пораз анти-македонске и анти-националне политике", истакла је Сиљановска Давкова.

Кандидат владајуће коалиције СДСМ-ДУИ Стево Пендаровски жестоко је бранио промену имена.

"Успели смо да оборимо режим (претходне власти на челу са ВМРО-ДПМНЕ) и сада пратимо пут интеграције, економског развоја и свеобухватног друштвеног напретка", рекао је Пендаровски на централном скупу у Скопљу.

Бљерим Река, кандидат опозиционих албанских странака БЕСА и Алијанса за Албанце, који се углавном, према наводима АП, бори за мањинска подручја, такође подржава промену имена државе као предуслов за улазак земље у НАТО и ЕУ.

Недавна истраживања јавног мњења показују да је Пендаровски мало испред Сиљановске Давкове.

Истраживање Института за демократију Социетас Цивилис показује да кандидат владајуће коалиције ужива 27,2 одсто подршке код бирача, испред Сиљановске Давкове са 23,5 одсто, док Блерим Река ужива подршку код 11 одсто бирача.

Кандидату је потребно 50 одсто плус један глас од скоро 1,8 милиона регистрованих бирача да би победио у првом кругу, што се сматра за веома тешко достижан циљ.

Други круг је планиран за 5. мај.

Државна изборна комисија Северне Македоније саопштила је да ће више од 3.000 домаћих и око 420 међународних посматрача пратити изборе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације