НАТО АКЦИЈА НАД ЛОВЋЕНОМ: Јурофајтери пресрели цивилни авион

В. К.

11. 04. 2019. у 20:22

НАТО АКЦИЈА НАД ЛОВЋЕНОМ: Јурофајтери пресрели цивилни авион

"Јурофајтер" недалеко од цивилног авиона

Први пут откако, од јуна прошле године, контролишу црногорско небо, НАТО авиони лансирани су да изврше мисију заштите ваздушног простора изнад Ловћена

ПРВИ пут откако, од јуна прошле године, контролишу црногорско небо, НАТО авиони лансирани су да изврше мисију заштите ваздушног простора изнад Ловћена. Два авиона "јурофајтер" италијанског ратног ваздухопловства пресрела су цивилни авион који је изгубио комуникацију са контролом ваздушног саобраћаја над Хрватском и кренуо на југ, према Црној Гори и Албанији.

У саопштењу Алијансе наводи се да је италијански авион у уторак кренуо из базе, око 20 километара јужно од Барија, по налогу НАТО Центра за комбиноване ваздушне операције у Торехону у Шпанији.

"Два авиона који су у приправности да заштите ваздушни простор НАТО над Италијом, Албанијом и Црном Гором под окриљем Савеза, успешно су пресрели авион само неколико минута касније", наводи се у саопштењу НАТО.

Додаје се да су пилоти урадили визуелну проверу авиона како би се искључила нека евентуална незаконита радња, техничка или друга питања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Небо Црне Горе чуваће НАТО авиони Грчке и Италије?

Утврђено је да је губитак комуникације повезан са неспоразумом између цивилне контроле летења и посаде авио-компаније. У саопштењу се наводи да је након наставка редовног контакта са цивилним контролама, авион наставио да иде до своје дестинације у Хургаду, у Египат.

ЗАПАЛИО ЗАСТАВУ ЦЕНТАР безбедности Подгорица поднео је надлежном суду захтев за покретање прекршајног поступка против лидера Праве Црне Горе Марка Милачића који је на централном градском тргу у Подгорици 4. априла запалио заставу НАТО на перформансу уприличеном поводом двадесетогодишњице агресије на Србију и Црну Гору.

Од 5. јуна 2018. године НАТО савезнице Италија и Грчка почеле су ваздушне патроле над Црном Гором. Будући да званична Подгорица нема борбене авионе, савезници ће јој помоћи да осигура своје небо.

Ово није усамљен случај када је у питању заштита ваздушног простора чланица Алијансе, јер НАТО, као што је познато, штити балтички ваздушни простор још од 2004. године, када су Естонија, Летонија и Литванија постале чланице овог војног савеза.

Простор Словеније покривају авиони Мађарске и Италије, а Албанију чувају такође Грци и Италијани. Реч је о мирнодопској мисији која има за циљ очување сигурности ваздушног простора НАТО и укључује стално присуство ловаца пресретача који су спремни одмах да реагују у случају нарушавања неба чланица Алијансе.

Црна Гора се званично придружила НАТО јуна 2017. године, као 29. чланица Алијансе. Из Министарства одбране су још раније саопштили да су годишње обавезе Црне Горе према НАТО по основу чланства 475.000 евра.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације