Трифун носио рањеног краља

М. СЕКУЛОВИЋ

12. 03. 2019. у 11:28

Трифун носио рањеног краља

ПОМЕН Удружење ратних добровољаца 1912 - 1918. Фото Приватна архива

Васојевићи више од века чувају од заборава своје знамените синове и очеве. Иако је био погођен ставио Александра на раме и трчао кроз кишу куршума

БЕЗ обзира на то што је време донело другачије "трендове", Васојевићи љубоморно чувају своју историју у коју су сместили своје знамените синове, који су своје и њихово име проносили широм света.

Један од њих, српски и југословенски официр Трифун Вуковић - Бабовић, носилац две Карађорђеве звезде с мачевима, два Бела орла с мачевима, медаље за храброст "Милош Обилић", ордена "Витез француске Легије части", Челичног крста, споменица, али и руског одличја Орден Светог Ђорђа, тамо од далеког 27. јануара 1934. године почива на Манастирском гробљу. Од момента када је напустио овоземаљски свет, његови земни остаци почивају горе, изнад дуже од осам векова старог здања Немањића, манастира Ђурђеви ступови, тик поред првог министра иностраних дела Краљевине Црне Горе Гавра Вуковића, бројних архимандрита манастира, "окупљених" око "духовника с мачем", чувеног игумана и борца за слободу - Мојсија Зечевића.

- Упокојио се у 43. години живота, а његову прерану смрт изазвале су многобројне ране задобијене у ослободилачким ратовима - збори историчар Горан Киковић, о човеку који је у Србији завршио подофицирску школу, а потом ступио у српску војску с којом се борио на Солунском фронту.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Братске везе Подгорице и АнкареОвај војник био је неизмерно храбар.

- У једном боју краљ Александар је био озбиљно рањен. Први који му је у помоћ притекао био је Трифун, који је и сам био рањен. Трифун се није обазирао на сопствене ране. Знајући да је краљ у опасности ставио га је на раме и носио кроз кишу куршума и граната до места где му је указана помоћ. Када је то видио француски генерал Франш Депере, рекао је: "Ово је јединствен пример војничке врлине и храбрости да рањени слуга носи рањеног господара." Од тада су краљ и Трифун постали веома блиски и прави пријатељи - збори Киковић, о јунаку чије име и данас светли у Васојевићима.

Добио је и похвалницу коју је потписао командант Прве армије, војвода Живојин Мишић, а Трифуну Вуковићу је уручена 1917. године.

Трифун Вуковић - Бабовић


ПОДВИЗИ И ОДЛИКОВАЊА

О ТРИФУНОВИМ подвизима, одликовањима и популарности говори и његов сусрет с краљем Александром 1925. у Беранама. Краљев аутомобил зауставио се у центру града, испред хотела Мићовића, и краљ је изашао да разгледа Беране без икакве уобичајене пратње.

У том моменту из једне од суседних кафана изашао је Трифун који је гласно узвикнуо: "Ацо". Не окрећући се краљ га је одмах препознао и рекао "Тришо". Сусрет је био искрен пријатељски и непосредан.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Zeks Nk

12.03.2019. 11:48

I onda kazu Milogorci da nijesmo Srbi,Jesmo i to najveci na svijetu,JESMO SRBI I OSTACEMO