БОРБЕ ПАСА У ЦРНОЈ ГОРИ: Институције жмуре на страдање животиња

И. СТОЈАДИНОВИЋ

26. 12. 2018. у 15:02

БОРБЕ ПАСА У ЦРНОЈ ГОРИ: Институције жмуре на страдање животиња

Фото px-here. com

Иако су илегалне и крваве, неодговорни власници често организују упркос запрећеним казнама. "Пријатељи животиња": Ни деценију од доношења закон се не примењује

САВЕТ за грађанску контролу рада полиције пре неколико дана упутио је допис Управи полиције у којем тражи да се утврди да ли се у дворишту куће недалеко од центра Подгорице налазе напуштени пси. Према наводима грађана, у дворишту је било 40 паса, од којих је свега 12 преживело међусобне борбе, зиму и глад.

У пријави се наводи да је "општепозната чињеница" да је власник псе узгајао за борбе читаве две деценије, те да су пси остали без надзора након што је, због недозвољеног држања оружја, али и других кривичних дела, извесни Д. В. лишен слободе.

У Управи полиције, као ни у комуналној инспекцији, нисмо успели да добијемо одговоре на питања да ли се поступило по пријави и да ли је неко испитао наводе у њој и евентуално збринуо псе.

У НВО "Пријатељи животиња" сматрају да се Закон о добробити и заштити животиња у Црној Гори ни данас, десет година након доношења, уопште не примењује.

Прочитајте још - Борбе паса на салашу јавна тајна

- Без обзира на то што наша организација константно притиска надлежне, поготову правосуђе, сматрам да смо све даље од примене овог закона. И поред тога што често имамо конкретне доказе, сведоке и имена починилаца кривичних дела почињених над животињама, Основно државно тужилаштво никако да почне да ради свој посао и да подиже оптужнице против тих починилаца, како би они добили заслужене казне - казао је, за "Новости", извршни директор НВО Драгоје Влаховић.

Како је истакао, организација се безуспешно обраћала кровним правосудним органима, али, како тврди Влаховић, Тужилаштво је увек више веровало на реч онима који убијају животиње него сведоцима и доказима које су достављали на увид. Наводи и да борбе паса, иако илегалне, у Црној Гори нису ретка појава.

Драгоје Влаховић Фото "Фејсбук"

- Почетком прошле године наша организација је покренула акцију спречавања тих борби. Тада смо затражили помоћ и од Управе полиције, али су нам само делимично изашли у сусрет. Од тада смо добили велики број пријава грађана о организовању борби паса, па чак и тачне локације и време њиховог одржавања. Међутим, никада полиција није поступила по нашим пријавама, како би спречила борбе и организаторе привела лицу правде, уз образложење да не могу да добију налог од Тужилаштва - наглашава Влаховић.

Сматра да у послу често закаже и гранична полиција, јер не спречава улазак паса у земљу, с обзиром на то да велики број тих животиња уочи самих борби доводе из иностранства. Он тврди и да многи грађани знају где су одгајивачнице паса који учествују у борбама, али власнике нико није дирао упркос пријавама, јер, како наводи Влаховић, ради се о особама из криминалног миљеа, често блиским појединим полицијским службеницима или другим структурама власти.

Прочитајте још - Ринг за забаву богатих

- На крају морам напоменути и да смо, од када смо покренули ову акцију, имали низ претњи, чак и смрћу, како бисмо са тим престали, јер је реч о изузетно уносном бизнису. Наравно, ми нећемо престати све док овај илегални и крвави спорт не буде искорењен у нашој земљи - поручио је Влаховић.

КАЗНЕ И ИЗМЕНЕ

ПРЕМА Закону о заштити добробити животиња, борбе животиња су у Црној Гори забрањене, а за кршење ових одредаба предвиђена је новчана казна од 800 до 25.000 евра. Неколико невладиних организација за заштиту животиња годинама апелује да је потребно што хитније изменити га и допунити. Такође, указивали су да је неопходно радити и на његовој примени, како би се неодговорним власницима паса стало на пут. Прошле године је усвојен и Правилник о држању опасних паса, али НВО сектор је више пута нагласио да је спорна одредба која се односи на псе дресиране за борбу, јер њом није дефинисано како се поступа са псима уколико су пронађени код власника, односно организатора борби.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације