У СТАРОМ граду у Бару, половином новембра отворена је рестаурирана црква Свете Катарине, један од најзначајнијих споменика културе на нашем простору из 14. века и једно, по оцени стручњака, од најлепших здања средњовековне архитектуре. Министар културе Александар Богдановић и председник Општине Бар Душан Раичевић, који су отворили обновљени објекат, најавили су и реконструкцију Архиепископске палате, реализацију пројекта креативне индустрије у Старом граду.

Прочитајте још: ОТКРИЋЕ У ГРЧКОЈ: Лоциран древни антички град Тенеја

Председник Општине Бар је изразио уверење да је ово почетак ревитализације објеката у Старом граду. Раичевић је подсетио да је ово први објекат који је рестауриран после 1988. године у Старом граду, споменик културе прве категорије - црногорска Помпеја.

Министар културе подсетио је да је Стари Бар изабран за репрезентативну Тентативну листу светске баштине Унеско, чиме је отпочео дуготрајан и значајан процес адекватне валоризације, заштите и очувања његових изузетних вредности.

Прочитајте још: Чудесна долина Поблаћнице чува трагове давних људских заједница

Министар Богдановић истакао је да Црква Свете Катарине данас представља једно од најзначајнијих културних добара Старог града, простора који је својеврсни музеј архитектуре на отвореном.

Председник Општине Бар Душан Раичевић казао је да су конзерваторско-рестаураторски радови на Цркви Свете Катарине започети 12. марта и у континуитету су трајали све до 21. септембра.

ВАСКРСЛА ИЗ ПЕПЕЛА

- МАЛО тога је остало сачувано у овом древном граду, али напором свих нас успели смо да ову лепотицу подигнемо из пепела. Тај подухват већи је него што се чини на први поглед јер смо успели да смогнемо снаге да овај дивни споменик оставимо нашим поколењима - каже археолог Младен Загарчанин.