ЦРНОГОРСКИ мед надалеко чувен по квалитету последњих година је на удару шверцера и фалсификатора, који трговцима у Црној Гори нуде бућкуриш од шећера, представљајући га као производ врхунског квалитета. Шверцери на тај начин уништавају мукотрпан рад пчелара и све лековите састојке који се налазе у том пчелињем дару. Овом великом проблему, који угрожава здравље људи, држава ће коначно стати на пут, и то забраном свих медних производа који немају етикету са именом произвођача и пореклом меда.

Министар пољопривреде мр Милутин Симовић најавио је увођење оштре контроле меда на тржишту.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НЕСРЕЋА У БЕРАНАМА: Усмртила га мешалица за тесто

- Нажалост, још има доста фалсификованог меда, али се надам да ће ускоро и томе доћи крај. Сигуран сам да ћемо у наредним месецима обезбедити да све оно што се налази на тржишту буде оригинални црногорски мед или други мед који долази из увоза, али који подлеже контроли и који има одређене гаранције здравствене безбедности. У том правцу већ смо у једном добром искораку набавке нове савремене лабораторије која ће бити у могућности да благовремено и адекватно реагује на те појаве - казао је Симовић на отварању манифестације “Дани меда” у Никшићу.

Председник Савеза пчеларских организација Црне Горе Радуле Миљанић такође упозорава на појаву лажног меда. Подсећа да пчелари у Црној Гори не могу у потпуности да се заштите од трговаца који на овдашњем тржишту продају фалсификовани мед, обмањују потрошаче и праве велику штету. Прошла пчеларска година била је лоша, али је зато ова надмашила сва очекивања, и једна је од најбољих у последњих двадесет година, а поједини пчелари су оборили рекорде сакупивши од 15 до 20 килограма меда по кошници.

Квалитет обезбеђује боља контрола

Црногорски мед је једини национални производ који није брендиран. Поред пршуте, сира, производа од маслина, уз црногорско вино који се већ увелико троши на страним тржиштима можда се ускоро нађе и мед. Стручњаци објашњавају да је, да би и мед добио етикету црногорског бренда, потребно средити нормативе, атлас медоносног биља и правилнике о пчеларству. Традиција је на страни овог производа, чији квалитет је Брисел препознао пре четири деценије и наградио ласкавом титулом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Пљевља: Избор најлепше уређеног дворишта

АКЦИЈЕ ИНСПЕКТОРА

У последњем извештају Управе за безбедност хране наводи се да су инспектори ван промета ставили и оценили небезбедним 75 килограма меда, 18 килограма орашастих плодова у меду и 32 литра маслиновог уља, а лабораторијски резултати показали су да је одређена количина коју су продавали као мед фалсификат, јер је у питању био густи шећерни сируп. Недавно је Радуле Миљанић навео да су прошле године инспектори пронашли око три хиљаде килограма меда најлошије категорије и квалитета који је сличан кинеском, а да је човек који га је продавао желео да се учлани у Савез пчеларских организација Црне Горе.