Одлуке Подгоричке скупштине већ укинуо референдум

М. СЕКУЛОВИЋ

28. 08. 2018. у 12:28

Иницијатива за поништење одредби Подгоричке скупштине из 1918. изазвала опречне коментаре. Матица црногорска: Важност престала стварањем ФНРЈ 1945. и обновом државности 2006.

Одлуке Подгоричке скупштине већ укинуо референдум

НАЈАВА иницијативе за укидање одлука Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори из 1918. године, познатије као Подгоричка скупштина, од којих је најзначајнија она о уједињењу Црне Горе са Србијом, подигла је глас и оних који се не слажу са Либералном партијом, ДПС и Социјалдемократама, и СДП.

- Најава владајуће коалиције да ће подржати иницијативу о укидању одлука Подгоричке скупштине симболички је гест, али не и неопходан потез јер су такве нелегитимне одлуке већ укинуте 1945. и 2006. године - изјавио је тим поводом председник Матице црногорске Драган Радуловић, који оцењује да је власт проценила да треба да се донесе неки правни акт или резолуција не би чекала оволико дуго година од референдума.

- Одлуке Подгоричке скупштине су суштински укинуте 1945. стварањем Федеративне Народне Републике Југославије, али и 2006. године када је Црна Гора обновила своју државност на референдуму - сматра Радуловић.

Посланик Демократске народне партије Милун Зоговић сматра да "ако заиста актуелни режим учини безумље које најављује, и Скупштину Црне Горе претвори у лажни историјски суд, једини прикладан одговор је Велика скупштина народа Црне Горе".

- Она би била одржана истовремено када и беспредметна и бесмислена расправа о иницијативи за поништење одлука Подгоричке скупштине - каже Зоговић. - Да ли је то пут којим треба да иде ЦрнаГора, нека процењују други, али једно је очигледно, да више нема простора за узмицање, јер ће мржња провладати разум и истину и постати доминантна, а деца ће из школских уџебеника учити да су истински родољуби и хероји заправо били издајници, а да су колаборанти и млетачке скутоноше били највећи витезови Црне Горе! Када похлепа и мржња помраче разумисторијске чињенице постају небитне, а обавеза према истини више не постоји и то је тај сулуди пут којим иде актуелна црногорска власт.

Само антицрногорцима, антисрбима и антијугословенима може сметати обележавање сто година од уједињења у велику домовину, као што им је сметала и Југославија коју су разбили у крвавом пиру, верује Зоговић. Док његов колега из скупштинских клупа и члан Главног одбора Нове српске демократије Јанко Милатовић каже да је Подгоричка скупштина најсветлији акт у историји Црне Горе.

ОДА СРПСТВУ

- Подгоричка скупштина је испунила вековне снове и тежње српског народа. Државотворна свест подловћенске Црне Горе била је стопостотно српска, заснована на косовском боју и храбрости Милоша Обилића, идеји свесрпског уједињења које су сањали сви Петровићи од војеводича српске земље владике Данила, па до понајбољег Србина краља Николе који је написао оду српству са песмом "Онамо намо" - каже Јанко Милатовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Nuclear Vlasta

28.08.2018. 22:48

Српска војска није само окупирала Црну Гору већ је натеривала Црногорце да се селе са својих дивних планина и камењара у Београд на Дедиње и у Бачку

flamantes

29.08.2018. 08:57

Zapravo je cirkus nazvan Podgorička Skupština poništen 1941, 1945, 2004, 2006, ali se radi zapravo o restituciji, jer se i Crnogorska pravoslavna crkva mora vratiti u 1918, a tada SPC nema što das traži u Crnoj Gori. Međutom Beogradska petrijaršija se nerado odvaja od 30.000.000 eura koje godišnje dobija od crnogorskih manastira i to bez poreza i niko je ne pita ništo za te pare.