Црна Гора: Сви избори у једном дану

В. КАДИЋ

23. 06. 2018. у 07:19

Црна Гора: Сви избори у једном дану

Фото: Председник државе сматра да је лакше одржати све изборе одједном - Фото ДПС

Црној Гори предстоје измене изборног процеса, јер је претходни, дуг осам месеци, уморио грађане. Ђукановић: Много се драгоцене енергије потроши само на припремање гласања

ГРАЂАНЕ Црне Горе уморио је изборни процес дуг осам месеци, па ће власт у овој држави преиспитати могућност измена изборног закона тако што би све изборе објединила у један дан. Лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић то је најавио на прослави рођендана странке у Колашину, оцењујући да се много драгоцене енергије потроши само на те послове.

Прочитајте још: Ђукановић: Нема свађа и раскола у ДПС

- Има много других политичких и државних важних послова који се могу и морају обављати, а који нису мање важни за оно што је наша основна преокупација, а то је квалитет живота грађана. Од парламентарних избора 2016. године па до данас постојала је продужена деструкција опозиције, најпре кроз бојкот црногорских институција, што је имало за циљ да анимира пажњу међународне јавности и на тај начин изврши притисак на власт да распише ванредне парламентарне изборе. Одолели смо том притиску - казао је Ђукановић. - Чини ми се да и опозиција схвата да је један циклус политичког живота Црне Горе, веома динамичан, узбудљив и напоран, завршен, и то у корист Црне Горе. Поздрављам њихову одлуку да се врате у парламент, иако се могло без тога.

Прочитајте још:Црна Гора: На изборима 15. априла седам кандидата

Неће се цела опозиција вратити под кров скупштинског здања, јер Демократска Црна Гора и Грађански покрет УРА то не желе док се не потврди датум парламентарних и договори датум општих локалних избора. Управо су ових дана лидери ових странака Алекса Бечић и Дритан Абазовић, са сарадницима, у Бриселу представили план свеобухватних изборних реформи, који је поздравила Европска комисија, делегација Европске уније у Црној Гори и амбасада САД у Подгорици. Они су комесару за проширење ЕУ Јоханесу Хану предали детаљну разраду Плана изборних реформи на 35 страна и исказали спремност да се у уз подршку ЕУ у ад хок парламентарном радном телу боре за доследну имплементацију предложених решења.


ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ

Преговарачки тимови ДПС и Социјалдемократа почели су разговоре о формирању власти у 11 општина у којима су избори одржани 27. маја. Очекује се да две странке, које партиципирају у власти на државном нивоу, то учине и на локалном. Једино је неизвесно у Рожајама, јер је Бошњачка странка у том граду освојила апсолутну већину. ДПС је на својим листама освојио апсолутну власт у Подгорици, Бијелом Пољу, Пљевљима, Даниловграду, Жабљаку и Шавнику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)