УГОСТИТЕЉИ дуж Црногорског приморја су на старту овогодишње туристичке сезоне забринути. Не због тога што гостију нема. Они су, наиме, стигли у великом броју. У Црној Гори тренутно борави око 40.000 туриста, што је дупло више него лане у исто време, али недостају они који треба да их услужују. Конобари, кувари, пекари, месари... Држава је планирала да овог лета упосли 18.185 странаца. Од тог броја треба да изда 13.185 дозвола, а 5.000 је у резерви.

Председник Црногорског туристичког удружења Жарко Радуловић, истиче да потребних радника нема због прописа који важе за "сезонце" који су до сада стизали из региона. Понајвише из Србије и БиХ, али и других држава.

Прочитајте још: Куварима сезонцима плата и до 1.200 евра

- Радна снага из региона је изостала, тако да су се хотелијери, ресторатери и остали који се баве угоститељством нашли на мукама - каже Радуловић. - Они су посао за ово лето нашли у Хрватској. Због флексибилнијих прописа и брже тамошње администрације, лакше су се запослили.

Радомир Милић из ХГ "Будванска ривијера" објашњава ситуацију. На дозволе за рад се дуго чека, на поједине двадесетак дана и више, а разне таксе однесу више од пола прве плате коју сезонци, нерезиденти, треба да приме.

Да нема довољно угоститељских радника, упозорава и Драган Иванчевић, председник Одбора за туризам Привредне коморе Црне Горе. Он сматра да држава треба да учини напор да се мало брже "ствара "домаћи кадар. Стога је апеловао на надлежна министарства и школство да се "појача производња" кадрова за посао у овој веома важној грани привреде. Но, то је, како сматрају његове колеге, дугорочан и сложен посао, јер је потребно време да се стекну знања и искуство. Сезонски радници из региона који владају занатима су потребни, па би пре требало радити на томе да се измене законски прописи и омогући флексибилнији однос у запошљавању.

Власници хотела чекају дозволе за запослене - Фото И. Маринковић

Прочитајте још: Крузер више мами Ђетиће

С друге стране из надлежних инспекција кажу да ће бити истрајни у борби против запошљавања на црно, да су казне жестоке и да је све то део велике борбе против сиве економије, која годинама цвета и у туризму Црне Горе.


ТУРИСТИЧКИ ВОДИЧИ

У ЦРНОЈ Гори расте потреба за туристичким водичима. Посао туристичког водича одличан је привремени и сезонски посао за све који имају довољно времена током викенда или летњих празника. Овај посао може бити одличан извор додатне зараде за стално запослене, који имају слободног времена, за пензионере или чак може бити и студентски посао. Министарство одрживог развоја и туризма је од 1998. издало 1.364 лиценце, а између осталих и страним држављанима који испуњавају услове као и домаћи водичи. С. Д.