Шпанска полиција ухапсила је члана групе "Пинк Пантер" црногорског држављанина Радована Јелушића по потерници Црне Горе због издржавања казне затвора у тој земљи, а за кривично дело почињено у Јапану.


Како је саопштило црногорско Министарство унутрашњих послова, Јелушић (47), који је из Никшића, починио је разбоништво у Јапану када је као члан групе Пинк Пантер са још једним лицем отуђио накит вредан 1,7 милиона евра.

Јелушић је осуђен 2015. пресудом Вишег суда у Подгорици на затворску казну од пет година и шест месеци, а која је у погледу одлуке о казни преиначена пресудом Апелационог суда Црне Горе, због извршених кривичних јела разбојништво и фалсификовање исправе која су почињена у Јапану.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДОЛИЈАЛИ НОВИ "ПИНК ПАНТЕРИ": Ухапшено четворо држављана Србије у Лугану


Он је ово кривично ђело, како је пресуђено, извршио 2007. године са Х.Р. на штету златаре „Еxелцо Диамонд“ у Токију. Они су том приликом противправно отуђили накит и дијамантску огрлицу процењене вредности око 1,7 милиона евра.

Радован Јелушић је обрађиван у склопу Интерполовог пројекта „Пинк Пантер“ а касније и у склопу Европоловог пројекта "Дијамант", наводи се у саопштењу црногорског МУП-а, достављеног Тањугу.

Он је лишен слободе у Шпанији као резултат заједничке истраге црногорског Одсека за међународну полицијску сарадњу Интерпол - Еуропол - СЕЛЕЦ и шпанске полиције - Гурадиа Цивиле, а посредством Европола.