У ПОДГОРИЦИ је на Савиндан потписана Декларација о помирењу потомака четника и партизана, чији је циљ превазилажење даљих идеолошкох подела у Црној Гори. Документ су потписали председник Нове српске демократије Андрија Мандић, председник ПзП Небојша Медојевић и председник Демократске народне партије Милан Кнежевић. Њу ће касније потписати сви посланици Демократског фронта.

- Остајући доследни његошевској Црној Гори која почива на косовском завету и поштовању предака, ми потомци белаша и зеленаша, партизана и четника, праволинијаша и голооточана, доносимо Декларацију о помирењу - прочитао је Кнежевић Декларацију, у којој је наведено да у Црној Гори не постоји национална већина, те да је потребно да Срби и Црногорци први преузму одговорност за њену будућност.

Зајединички осуђујемо сваки почињени злочин због било којег идеолошког и партијског убеђења, заједнички поздрављамо сваку акцију која је имала за циљ друштвени напредак и одбрану државе од окупатора, казали су потписници Декларације, која осуђује сваки вид идеолошког реваншизма и прогона.

- Заједничка нам је обавеза, право на гроб и цивилизован однос према посмртним остацима и споменицима настрадалих предака - каже се у Декларацији, која је изазавала рекацију ДПС.

СКРЕТАЊЕ С ПУТА - НУДЕ нам скретање са пута модернизације друштва у ретроградни, антидржавни вилајет прошлости. Нека, хвала - истакао је Ракочевић. Према његовим речима, као што су се црногорски антифашисти јуначки борили за слободу, не само за себе већ и за оне у Црној Гори који су тада сарађивали са окупатором, “тако смо се и ми изборили за независну и боримо се за евроатлантску и развијену Црну Гору”.

Они су преко посланика Николе Ракочевића поручили да “помирење доброг и лошег увек иде на штету доброг и да је чудно да о помирењу говоре они који се још нису сами са собом помирили поводом независности Црне Горе”.

- Веома разочаравајуће је у 2018. години говорити о четницима и партизанима, осим у историјском контексту који треба да обавезује, а истовремено опомиње - казао је Ракочевић, наглашавајући да се ДПС противи актуелизацији те теме која само провоцира поделе у друштву.

- Ако сме, то нека каже ономе ко га је послао да то изјави. Ономе ко предводи хајке пред сваке изборе у Црној Гори, па макар били и у општини са 10.000 људи. Њему нека каже да је време да мислимо на будућност, а не да и даље копамо ровове и не остављамо на миру мртве партизане и четнике, ширећи злу крв међу њиховим потомцима - саопштено је за “Новости” од потписника Декларације која ће бити послата на усвајање Скупштини Црне Горе.