За ђетиће Србија обећана земља

В. Кадић

21. 11. 2017. у 16:02

Према истраживању Центра за грађанско образовање, више од половине становника би да оде из Црне Горе. За 29 одсто испитаника најпожељније су САД, а петина би живела у комшилуку

За ђетиће Србија обећана земља

Професор др Драган Копривица / Грађани Црне Горе радије би живели ван матичне земље / Фото В. К.

За ђетиће је Србија - Америка! Чак 57 одсто грађана Црне Горе волело би да живи ван матичне државе и то највише у САД и Србији! То показује најновије истраживање које је спровео Центар за грађанско образовање (ЦГО) са агенцијом ИПСОС од 7. до 11. новембра, на узорку од 1.044 испитаника. Црну Гору као једину државу у којој желе да живе сматра 32 одсто, док 11 одсто нема став или не жели да одговори. Као најпожељнију дестинацију за живот грађани виде САД (29 одсто), затим Србију (20), па тек онда Европску унију (18) и нордијске земље (15), док је мали проценат оних који будућност виде у Русији (13) и другим државама.

Универзитетски професор др Драган Копривица каже за "Новости" да га не чуде резултати истраживања ЦГО.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Мило опет хоће фотељу

- Када грађани Србију виде као Америку или други Елдорадо, онда је јасно колико цветају руже у Црној Гори. Ако више од половине грађана жели да напусти матичну државу, то показује да не постоји генерални став да је Црна Гора земља у којој треба да живимо, не зато што није наша, него што је режим од ње направио приватну државу - каже Копривица. - Режимски аналитичари ће и ову причу о процентима колико грађана жели да напусти Црну Гору регулисати оценом "није лоше, а могло је и горе".

Жеља за напуштањем земље, по мишљењу професора Копривице, резултат је срачунатог економског сиромашења грађана од актуелне власти.

- Али и резултат укупне социјалне и културне климе у којој се квазивредности истичу као највиши домет савремене Црне Горе. Отуд и лојалност режиму кроз чланску карту ДПС, која је најбоља пропусница за антиталенте - додаје Копривица.

Координаторка програма у Центру за грађанско образовање Ана Ненезић, разлоге због чега црногорски грађани желе да живе у Србији види у чврстим везама између грађана двеју држава и након раздруживања на мајском референдуму 2006. године.

- Везе са Србијом остају јаке, односно најјаче у односу на све друге суседне земље, што је разумљиво имајући у виду да је Црна Гора дуго била у државним заједницама са Србијом, али и да данас постоје развијена сарадња и промет у различитим областима између ових сада независних држава, као и многобројне породичне релације - истиче Ненезић.

СУМОРНА БУДУЋНОСТ

ПРЕМА подацима Уједињених нација, који су недавно објављени, Црна Гора ће се у наредним декадама суочити са падом броја становника, и то за преко 37.000, до 2050. По том извештају, број становника ће се те године са садашњих 625.266 спустити на 588.000.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Винћенцо

21.11.2017. 22:10

Сад ми паде на ум онај виц... Зашто је Црна гора еколошка држава? Зато што су сва го*на у Србији.

NS

22.11.2017. 07:34

Što ne sprovedete anketu u Srbiju. Više od 80% bi napištilo i otišlo za Ameriku i okolne zemlje.

tixon

22.11.2017. 08:40

Pa šta čekate.Na ulicu za ujedinjenje sa braćom.Po treći , ili četvrti put , nisam siguran.Posle možete ponovo da se osamostalite , kada poželite.

Vujo

22.11.2017. 10:32

Iz Srbije sam i stanovnike Crne Gore smatram Srbima, jer je ta oblast (danasnja Crna Gora) Zeta, bila deo srednjevekovne Srbije nekoliko vekova. A i prvi srpski kralj je bio Mihajlo Vojisavljevic i vladao je Dukljom, pre nego sto je Raska ojacala i ujedinila srpske zemlje (Duklju, Zahumlje, Rasku, istocnu Bosnu, Travuniju, pa i Paganiju). Kako god, Srbija ce do 2050 izgubiti dosta vise ljudi od Crne Gore, jer mislim da u CG porodice sa troje dece nisu retkost, dok u Srbiji jesu.

Bojan74

22.11.2017. 11:46

Imam utisak da su svi vec preselili u Srbiju. U maju sam poslednji put sa decom bio na Zlatiboru, prethodno sam iz istih razloga precrtao Kopaonik. Sire se kao stomacni tifus, i slicno kao Siptari, gde je jedan, tu je Crna gora. Dovukli pecinsko ponasanje sa sobom, i ne mare sta domacini misle o istom. Daleko im svima lepa kuca. Jos kad bi Dedinje precesljali,svasta bi nasli..

DVOGLED

22.06.2018. 16:33

NARAVNO DA JE OBEĆANA KAD IMAJU IZUZE0NO JAKU LOGISTIČKU PODRŠKU U DRŽAVNIM SLUŽBAMA A OVI DOBRU SARADNJU SA MATICOM.BUKVALNO OBE DRŽAVE SU NJIHOV POSED.