Дому ученика у Колашину: Осам породица живи без струје

М. СЕКУЛОВИЋ

20. 11. 2017. у 08:15

У некадашњем Дому ученика у Колашину, осам породица живи без струје. Неизмирене обавезе према ЕП Црне Горе износе 35.000 евра

Дому ученика у Колашину: Осам породица живи без струје

Драгана Шуковић

Зграда, на крају Колашина, некадашњи Дом ученика, већ два месеца је без струје. У оронулом објекту, у мраку, живи осам породица са шесторо деце, која домаће задатке пишу "за видела", најчешће на столици, јер неки столова и немају. "Маказе" су радиле због дуга од 35.000 евра, који су пре њих направили прогнаници са Космета, БиХ и Хрватске, а претходно ко зна ко...

- Ево, овако, пуна два месеца. Управо сам дошла са наднице у којој сам без прекида 30 година. Бирам кромпир за 15 евра дневно. Других прихода немам. Немам ни струје, па ми дете пише под фењером, који сам добила од мајке. Подсетио ме на детињство... Пуно смеха и среће - прича невољно Драгана Шуковић, која живи од наднице.

Примања нема. Нема ни огрева.

- Пресрећна сам, имам шпорет - показује нам жена уз смешак сулундаре који су кроз прозоре избачени напоље, јер оџака нема.

У њену собу дошла је да се угреје Росанда Ракочевић, старица од 92 лета, која чека најтежу зиму у свом животу.

- Немам пара за шпорет. О дрвима да не причам - каже жена која живи од 63 евра социјале.

Убога соба Драганина до које се долази мрачним ходником у ком се на једној жици суши веш, одједном се испуни грајом. У посету јој долазе кћи, унука и зет Миодраг Живковић.

- Ово је нечувена брука. Стид било ове из удобних фотеља који се не сете да обиђу ову сиротињу. Вратили су ове мученике у десети век - каже Миодраг, који никако да схвати, као ни бројни Колашинци, како то да је Колашин практично једина општина у Црној Гори није решила питање снабдевања струјом својих социјалних случајева.

Некадашњи Дом ученика

Из ЕПЦГ кажу да је овај објекат у власништву Општине Колашин којој се сваког месеца достављају рачуни за утрошену струју.

- Покушавали смо у неколико наврата да се договоримо са Општином о динамици измирења дуга, али, није вредело. Послали смо 22 опомене, и уз сву нашу жељу да не дође до тога, били смо присиљени на једину могућу меру - објашњавају из ЕПЦГ.

НЕ ПРИЗНАЈУ ДУГ

- Општина неће платити дуг, јер нас нико није ни питао приликом усељавања људи у тај простор. Ми тај дуг не признајемо. Станари тог објекта су изманипулисани од оних који су их ту сместили. Не треба затварати очи пред децом која су се нашла у незавидној ситуацији, али постоје службе чија она треба да буду превасходна брига, а то су Центар за социјални рад и Министарство рада и социјалног старања - кажу из Општине Колашин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације