Слободан Чуровић Апис: Поигравање српским језиком

В. КАДИЋ

20. 11. 2017. у 08:35

На бруталним примерима показује како се систематски прогони ћирилица, а намеће латиница

Слободан Чуровић Апис: Поигравање српским језиком

Слободан Ћуровић

КЊИГА "Комадање Српства и ћирилице у Црној Гори" је резултат петогодишњег рада Слободана Чуровића Аписа. На бруталним примерима показује како се систематски прогони ћирилица, а намеће латиница, "од ћосања са језиком, унакарађеним школским системима који потире све српске вредности". Књига је богато илустрована, аргументована, на 200 страна, а предговор су написали др Александар Стаматовић, др Жељко Вујадиновић, мр протојереј Предраг Шћепановић и проф. Горан Киковић.

- Доста сам се намучио да објавим књигу, продавао сам старо гвожђе да уштедим, јер српске институције у Црној Гори које би требало да помогну овакве пројекте немају пара. Али имају за путујуће дежурне учитеље Српству, а нама остаје да испаштамо нашу муку и да се боримо до изнемоглости, да изгубимо здравље, док они лагодно са дневницама (а сви би од Његоша да су већи) одлете за трен пуних торби. Поред "дукљана", они су највећи проблем српским интелектуалцима, заљубљени у себе и своје славе, у све награде које су добили, каже у разговору за "Новости" Чуровић.

О недавном патриотизму даниловградских гимназијалаца који су стали у одбрану ћирилице, наш саговорник каже "да младалачка храброст не дозвољава подметање лажног језика".

"ЛУДИ" ТЕМЕЉИ

НА питање како оцењује то што је Влада Црне Горе повукла из скупштинске процедуре предлог да 13. новембар дан Његошевог рођења постане државни празник, Чуровић каже:

- Важнији су неки други датуми: Дан вештица, Дан китова, Дан лидера у региону... На лудим темељима никада није подигнута паметна зграда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Milivoje

20.11.2017. 09:25

Ko jednom krene da eksperimentiše, "modernizjue, kasapi i progoni svoj jezik, kao što su Obrenovići preko Vuka Karadžića uradili sa srpskim književnim jezikom Nemanjića, taj se nikada ne zaustavlja. Srbija je od nestanka Nemanjića banana država u kojoj istorija počinje od svake garniture koja se dočepa vlasti - prvo se "reformiše" Ustav, onda svi zakoni, onda školstvo, pa jezik ... Tuga od nacije i države. Sramota je biti Srbin.

Слободан

20.11.2017. 09:44

Не чуди, ако се зна да је језик једно од најважнијих обележја идентитета, а да промена идентитета почиње управо променом језика, док не дођемо до нечега што се не да препознати. Ћирилица се такође потискује и у Србији, додуше нешто суптилнијим методама, а када погледате какво штиво и лектиру читају наша деца, можете да се оправдано запитате у којој држави живимо, каква је њена књижевност (и култура) и да ли је, уопште, има...

Немања

20.11.2017. 15:45

Људи у Србији нису свесни значаја ћирилице.Ви,као један од два преостала пристојна листа у овој земљи често придајете значај овој теми.Моја топла препорука је да прво писмо приликом отварања вашег сајта буде ћирилично,а да се на латиницу пребаци ко жели.Срдачан поздрав.