Арапи ће за две године гласати у БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

28. 09. 2016. у 09:04

Арапа на подручју Федерације већ око 44.000, док је на том простору Срба 60.000. Имају 108 фирми. Спекулисало се чак да ће бити четврти конститутивни народ. Купују куће и станове како би добили и пребивалиште

Арапи ће за две године гласати у БиХ

У Федерацији БиХ има око 44.000 Арапа. У њиховом власништву се налази и 108 фирми, које масовно купују земљиште око Сарајева. Да све буде још контроверзније, Арапи су почели да купују и све више кућа и изграђених објеката, како би могли одмах да се пријаве да живе на тој адреси и да буду регистровани у БиХ, сазнају "Новости".

На овај начин Арапи ће, према информацијама до којих је дошао наш лист, моћи да добију и право гласа на општим изборима за две године у БиХ, а очекује се да ће минимално око 40.000 Арапа имати право гласа у Федерацији БиХ за две године. Ово ће бити велики ветар у леђа СДА и Бакиру Изетбеговићу, који преко својих кадрова раде на терену да обезбеде долазак што већег броја Арапа у БиХ.

Садашњи број од 44.000 Арапа у Федерацији БиХ убрзано се приближава и броју Срба, којих сада има око 60.000, а према речима председника Републике Српске Милорада Додика, на једном скупу у Сарајеву чак је недавно разговарано о томе да добију статус четвртог конститутивног народа у БиХ, као Срби, Бошњаци и Хрвати.

- Њихови представници су пре неколико седмица у Сарајеву, вероватно у сарадњи са локалним муслиманима у Сарајеву Бакира Изетбеговића и осталима, држали један панел на којем се разговарало о томе да Арапи добију карактер конститутивног народа у БиХ и да се уведу у политички систем одлучивања - рекао је председник Додик.

Он је нагласио да избеглице из Либије и Сирије нису део те приче, него долазе "неки други који имају нешто пара", те додао да Арапи купују свуда где постоји џамија, а њих је у БиХ од краја рата изграђено 1.500.

ИНВЕСТИЦИЈА 4,5 МИЛИЈАРДИ Инвеститори из Уједињених Арапских Емирата планирају изградњу интегрисаног туристичког града "Бурој Озоне" у општини Трново, који ће садржати хиљаду стамбених јединица, хотела, трговачких центара, као и сву другу инфраструктуру. Укупна вредност овог пројекта јеоко 4,5 милијарди КМ.

Као пример Додик је навео да су Срби, који имају куће око џамије у Трнову у центру града, спремни да их продају.

- Сценарио је идентичан, долази неко ко даје новац, ви се исељавате, а они намећу своја правила живота. Успели су да наметну правила живота у једном Паризу, да неће у једном малом Трнову - поручио је Додик.

А да Арапи купују све што стигну у насељима око Сарајева, од Трнова до Илијаша, Илиџе и Хаџића, потврдио је за "Новости" Јово Јањић, председник НВО "Демократска иницијатива сарајевских Срба".

- Срби масовно продају земљу Арапима око Трнова. Али не само и око Трнова него и у другим насељима око Сарајева. Посредници при продаји су Срби које ангажују Арапи да за њих купују на терену. Ради се о одличним ценама и плаћа се одмах. Цене се крећу од 100.000 евра па навише. Нажалост, стотине српских породица су продале своју земљу око Трнова и места око Сарајева Арапима. За новац су узимали станове Источном Сарајеву у Републици Српској, али и Бањалуци, Бијељини... Арапима је Сарајево интересантно јер има и аеродром али и много зеленила око њега - каже Јањић.

"САРАЈЕВО РИЗОРТ" Туристичко насеље "Сарајево ризорт", које се налази на локацији Осеник у општини Хаџићи код Сарајева граде Кувајћани." Сарајево рисорт" има 160 објеката распоређених око вештачког језера површине 12.000 квадратних метара. Инвестиција је вредна преко 50 милиона марака.

Он додаје да Срби продају своју дедовину око Сарајева јер нико из Републике Српске није мрднуо прстом двадесет година да Срби остану и у Трнову и у местима око Сарајева у Федерацији БиХ.

- Није уложена ни марка да се обезбеди повратак Срба у Сaрајево и око Сарајева, а сад је као поражавајуће што људи продају имовину која је зарасла у коров и беже главом без обзира - прича Јањић.

Положај Срба у Федерацији БиХ је маргинализован и без Арапа, који купују све српско што стигну, каже за "Новости" Миле Марчета, делегат из реда српског народа у Парламенту Федерације БиХ.

- Имамо ситуацију да се већ годинама, осим из Ливањског кантона, где Срби изаберу делегате у Дому народа Парламента ФБиХ, у свим другим кантонима то ради гласовима Бошњака. Срба сад у Федерацији има око 60.000 и ми смо статистичка грешка. Арапа има око 40.000 и тај број расте. Ускоро би могло бити више Арапа у Парламенту Федерације БиХ него Срба - каже Марчета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Мирсад Ђоковић

28.09.2016. 16:58

Хтјели српски муслимани у БиХ да постану Турци (прво Муслимани, па Патарени па Бошњаци), кад оно, Бакир их припрема за конверзију у Арапе!